Πιο πολλοί οι μη εργαζόμενοι από όσους έχουν δουλειά: Αυτοί που δεν εργάζονται στην Ελλάδα είναι κατά 1.200.000 περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται.
• Περισσότερες του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας χάθηκαν την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να έχει φτάσει τα 1.342.300 άτομα!
• Μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη «χάθηκε» στην ανεργία, η οποία επέστρεψε στα ποσοστά του 1961.
• Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) σοκάρουν: το α΄ τρίμηνο του 2009 έως και το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2014 χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, όταν στο ίδιο διάστημα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλιάδες, ανερχόμενοι σε 1.342.300 άτομα.
• Η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία, δημιούργησαν μια νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των €300 (περίπου €440 μεικτά).
• Από το 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 καταγράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα μειώσεις αμοιβών έως 50%, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ενώ επτά στους δέκα είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Οι δείκτες ανεργίας μπορεί να παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα μια μικρή βελτίωση, αυτή όμως είναι πλασματική, καθώς η μείωση δεν οφείλεται σε αύξηση της απασχόλησης αλλά στον περιορισμό του εργατικού δυναμικού, όπως επίσης και σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με πεντάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Άλλωστε στους εργαζόμενους υπολογίζονται και εκείνοι που απασχολούνται με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης – τρίωρα ή τετράωρα καθημερινά ή εκ περιτροπής εργασία κάποιων ημερών την εβδομάδα.
Οι αιτίες που οδήγησαν στην καταβαράθρωση των μισθών (στον ιδιωτικό τομέα) είναι:
1) Η υψηλή ανεργία, που ωθεί όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στην ανασφάλιστη εργασία. Μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά. κερδίζουν έδαφος.
Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι το 7 στους δέκα άνεργους, αναζητούν πλήρη απασχόληση αλλά στην ανάγκη, προτίθενται να εργαστούν και με μερική. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας των παρεμβάσεων στην εργατική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία υπερβαίνει το 2013 το 31% από 25% το 2010. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 46% των νέων συμβάσεων εργασίας την περίοδο 2009-2013.
2) Κατάργηση της μετενέργειας. Κατάργηση της μετενέργειας σημαίνει πως στην πράξη ο μισθός κάθε εργαζομένου, νέου ή παλαιού στη δουλειά, με προϋπηρεσία ή άνευ, μπορεί να επαναπροσδιοριστεί από μηδενική βάση και με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό και όχι την τελευταία κλαδική σύμβαση ή την ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί.
3) Έκρηξη των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με σημαντικές μειώσεις αποδοχών, έως 50%.
4) Δραματική μείωση του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται ότι από το 2012 επήλθε μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών ήταν 32%.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις της λίστας με την κατάταξη των χωρών με υψηλό και μεσαίο επίπεδο ανάπτυξης όσον αφορά τις μεικτές αποδοχές (ακαθάριστος μισθός και εισφορές εργοδότη).
Το σημερινό ύψος του κατώτατου μισθού θα διατηρηθεί έως το 2016, οπότε θα ισχύσει το νέο σύστημα καθορισμού του για το 2017. Το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο νέος μισθός για το 2017 θα είναι χαμηλότερος από τον σημερινό, εφόσον ληφθούν υπόψη οι νέοι παράγοντες βάσει των οποίων προσδιορίζονται πλέον οι κατώτατες αμοιβές.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ