Στη ψηφιακή εικόνα της υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο 11ο Regional Growth Conference, που διεξάγεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.
«Θέλουμε η υγεία και τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή», είπε ο υπουργός Υγείας, που μετείχε σε πάνελ με επίκεντρο την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο ψηφιακός φάκελος μέσω και του προσωπικού γιατρού θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να παρακολουθεί την φαρμακευτική κατανάλωση, να προχωρά σε ενέργειες πρόληψης αλλά και να έχει πλέον καθαρούς δείκτες για την δημόσια Υγείας.
Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θα υπάρχει δυνατότητα σωστότερης και δικαιότερης διανομής των χρημάτων για τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ θα εντοπίζεται πού υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης.
Παράλληλα, είπε ο κ. Πλεύρης, το clawback θα πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για την επίτευξη της σταθερότητας, απαιτείται «έλεγχος κατανάλωσης, ενίσχυση προϋπολογισμού, ενώ για τις νέες θεραπείες θα πρέπει να μεταφέρονται αντίστοιχοι πόροι, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης, ανέφερε ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη πίεση για την καινούρια φαρμακευτική τεχνολογία, όπου τα κόστη είναι μεγάλα και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Όπως ανέφερε, απαιτούνται επιπλέον δαπάνες, κάτι που καταγράψαμε ως πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του Covid και εκτιμάται ότι θα οδηγηθούμε σε μία λύση «στη μέση» και με μείωση του clawback και με αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι αυτό που θα απασχολήσει την οικονομική και φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.