ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι η Χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής – Τα εμπόδια και ο άθλος της Άννας Κορακάκη

Το χρυσό κορίτσι του Ρίο έκανε την Ελλάδα να ριγήσει από συγκίνηση ακούγωντας για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, τον εθνικό ύμνο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από ένα βουνό δυσκολιών, με την πολιτεία απούσα και το ηθικό της συχνά να λυγίζει, η 20χρονη Άννα Κορακάκη έφτασε από τα νταμάρια όπου προπονούνταν στη Δράμα, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και αυτή η Ελλάδα… η περήφανη.

 

Η 20χρονη Ολυμπιονίκης αναχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης από τη Βραζιλία και μέσω Ρώμης, θα φτάσει στις 11 Αυγούστου στην Αθήνα, με την πτήση της Alitalia AZ 720 με ώρα άφιξης 11.40 το πρωί.

 

Ο τελικός – θρίλερ

Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 25 μέτρα στο πιστόλι, φτάνοντας στα δύο μετάλλια στο Ρίο για την Ελλάδα, κάτι που έχει να συμβεί από το 1912 με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα. Πριν από δύο ημέρες είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στα 15 μέτρα. 

Σε έναν τελικό-θρίλερ, η Άννα προηγήθηκε με 6-0 της γερμανίδας Καρς, η οποία ωστόσο δύο σέτ πριν από τη λήξη, κατάφερε να καλύψει τη διαφορά και πλέον η νίκη να παίζεται στη βολή.

Κέρδισε το πρώτο σετ με 3-2, το δεύτερο με 4-2, όπως και το τρίτο, φτάνοντας έτσι στους 6 βαθμούς κι απέχοντας ένα μόλις βαθμό από το χρυσό!

Εκεί η Καρς έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενη και το φυσιολογικό άγχος της Ελληνίδας και μείωσε σε 6-4 ενώ στην επόμενη πεντάδα βολών χάθηκε η πρώτη ευκαιρία για το χρυσό.

Οι δύο αθλήτριες είχαν από 3 εύστοχες βολές κι απέμενε άλλη μία. Αν ευστοχούσε η Άννα έπαιρνε το χρυσό ακόμη κι αν ευστοχούσε κι η Γερμανίδα, αλλά αστόχησε και το σκορ έγινε 6-6.


 
Όλα πλέον θα κρίνονταν στο τελευταίο σετ κι εκεί η Άννα ήταν απλά απίστευτη. Ξεκίνησε με τρεις στις τρεις εύστοχες, αστόχησε στην επόμενη και πλέον στην τελευταία βολή ήξερε ότι αν έβρισκε στόχο είχε πάρει το χρυσό.

Σήκωσε το χέρι της, σημάδεψε και δευτερόλεπτα αργότερα το πράσινο φως στο στόχο ήταν η λύτρωση…

Την κατάκτηση της πρώτης θέσης πανηγύρισε αγκαλιά με τον πατέρα και προπονητή της, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η κόρη του στα 20 χρόνια της είναι Χρυσή Ολυμπιονίκης, ενώ το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ελληνική αθλητική ιστορία, καθώς ισοφάρισε μια επίδοση που κρατούσε 104 ολόκληρα χρόνια.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την τεράστια επιτυχία της, η Άννα δήλωσε: «Δεν μπορώ να το περιγράψω αυτό που νιώθω. Πραγματικά… Δεν βρίσκω λόγια. Αυτή τη στιγμή δεν έχω συνειδητοποιήσει το τι έχω πετύχει. Ελπίζω όμως αυτό το μετάλλιο, αλλά και το χάλκινο που κατέκτησα πριν, να είναι το έναυσμα για τα νέα παιδιά, ώστε να έρθουν στο σκοπευτήριο και να έχουμε πολλούς νέους σκοπευτές. Δεν το ήξερα ότι είμαι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες κι αυτό κάνει τη χαρά μου ακόμη μεγαλύτερη».

Ποια είναι η Άννα Κορακάκη

Από το 2010 είναι μέλος της εθνικής ομάδας και στον πρώτο της αγώνα στο εξωτερικό κατέλαβε την 8η θέση στο 50ο Παγκόσμιο Πρωταθλημα στο Μόναχο σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών.

Από το 2011 είναι Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στα 10 μέτρα αεροβόλου πιστολιού και στα 25 μέτρα πυροβόλων όπλων για 8 συνεχόμενες φορές. Ως Νεάνιδα κατέχει τα πανελλήνια ρεκόρ στα 10 και 25 μέτρα. Επίσης έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Γυναικών στα 10 μέτρα με επίδοση 391/400 και συνεπώς είναι κάτοχος 3 εκ των 4 ρεκόρ στα αγωνίσματα που διαγωνίζεται.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις της σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκοποβολής:

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων της Μόσχας το 2014 ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΡΕΚΟΡ ΤΕΛΙΚΟΥ.

  • 3η θέση στο αεροβόλο πιστόλι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γρανάδας το 2014.
  • 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυροβόλων Όπλων του Βελιγραδίου το 2011.
  • 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Νανζίνγκ το 2014.
  • 8η θέση στο 50ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μονάχου.
  • 7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Δανίας το 2013.
  • 7η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας το 2013 στην κατηγορία γυναικών.
  • 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο αεροβόλο πιστόλι νεανίδων στη Γρανάδα,Ισπανία 2014.
  • 5η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων στην κατηγορία νεανίδων στο 'Αρνεμ,Ολλανδία 2015.
  • 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σανγουον,Κορέα χάνοντας μετάλλιο και πρόκριση για Ολυμπιάδα για 0,1 του ποντου (ελάχιστο).
  • 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πρόκριση για Ολυμπιακούς Αγώνες στο Φορτ Μπένινγκ,ΗΠΑ.
  • 2η θέση στον τελικό των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2015 στο Μόναχο,Γερμανία.
  • 4η θέση στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκοποβολής αεροβόλων όπλων 2016 στη κατηγορία γυναικών στο Γκιόρ,Ουγγαρία.
  • 1η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στο αεροβόλο πιστόλι στη Ζούλ,Γερμανία 2016.
  • 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στο πυροβόλο πιστόλι στη Ζούλ,Γερμανία 2016.
  • 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο αεροβόλο πιστόλι Μπακού,Αζερμπαιτζάν 2016.
  • 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο πυροβόλο πιστόλι Μπακού,Αζερμπαιτζάν 2016.
  • 1η θέση με την ομάδα της Waldkirch στο Γερμανικό Πρωτάθλημα της Bundesliga την περίοδο 2015/16.

Να σημειωθεί επίσης πως το 2011 κλήθηκε να συμμετάσχει στο εθνικό Πρωτάθλημα Σερβίας. Εκεί,κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Νεανίδων και το χάλκινο στην κατηγορία των Γυναικών, αντιμετωπίζοντας κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Σκοποβολής,όπως την Ολυμπιονίκη Γιάσνα Σέκαριτς. Επιπλέον έχει πάρει πολλά μετάλλια σε διεθνή μίτινγκ.