ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια νησιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν αυτό το καλοκαίρι

Το success story της Πάρου, όπου βρήκαν καταφύγιο οι πρώην θαμώνες της Μυκόνου, και το limit up των μετοχών της Μήλου – Σέριφος, Τήνος και Αστυπάλαια ψηλά στις προτιμήσεις των πιο «ψαγμένων», ενώ η Κρήτη καταγράφει ελαφρά πτώση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου

Σε μια εποχή γενικευμένης ανάσχεσης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, με πολλούς προορισμούς, ακόμα και των Κυκλάδων, να σημειώνουν αρνητικά πρόσημα στις αφίξεις και πτώση στους τζίρους των επιχειρήσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Νησί των Ανέμων, υπήρχαν προορισμοί που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, αναδιαμορφώνοντας κατά κάποιον τρόπο τον άτυπο πίνακα του χρηματιστηρίου των ελληνικών νησιών.

Μπορεί οι μεγάλοι νικητές τις φετινής τουριστικής σεζόν -όπως όλα δείχνουν- να είναι, για πολλοστή φορά, η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς και φέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε αυτούς τους δύο προορισμούς κινούνται σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι (χωρίς να υπολογιστούν οι επισκέπτες που φτάνουν σε αυτά τα νησιά μέσω θαλάσσης) , ωστόσο αν ρωτήσετε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τουριστικούς προορισμούς σχετικά με τους τζίρους της φετινής σεζόν, κυρίως στον τομέα της διασκέδασης και της εστίασης, το πιθανότερο είναι να τους δείτε να κατεβάζουν το κεφάλι
. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η Μύκονος για ακόμη μία σεζόν πλημμύρισε από κόσμο, όμως οι εισπράξεις αρκετών επιχειρήσεων κινήθηκαν στα ίδια, αλλά και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου ενώ ήλπιζαν το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα μειωμένα έσοδα, όπως τουλάχιστον μαρτυρά το «Ζ» των ταμειακών μηχανών.

Το Νησί των Ανέμων πλήττεται από το φαινόμενο των κλοπών με αποτέλεσμα τη διαρκή δυσφήμησή του, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το φαινόμενο της ακρίβειας, με αρκετούς επισκέπτες να ανεβάζουν στο Διαδίκτυο υποτιμητικά και χλευαστικά σχόλια για τις υψηλές τιμές του, κάτι που λειτούργησε αποτρεπτικά για τουρίστες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφτούν το κυκλαδίτικο νησί για πρώτη φορά. Από την άλλη εξαφανίστηκαν οι Ελληνες τουρίστες που βρήκαν καταφύγιο σε άλλα νησιά, όπως η Πάρος, οι Σπέτσες κ.λπ.

Μήλος +26%

Σαντορίνη +4,1%

-Στη Μύκονο, λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, προσγειώθηκαν 144.426 επισκέπτες εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με πέρυσι.

-Οσο για τη Σαντορίνη, συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών της καθώς στο εξάμηνο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 178.976, σημειώνοντας άνοδο 4,1%. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο φετινός Αύγουστος, όσον αφορά τις κρατήσεις, δεν δείχνει να κινήθηκε στα επίπεδα του περσινού και ενδεικτικό της πτώσης ήταν ότι υπήρχαν αρκετά ξενοίκιαστα δωμάτια.

-Η Κρήτη, που δεν κατάφερε να πετύχει τα νούμερα του 2018, συνεχίζει να προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες σε σχέση με άλλα νησιά. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο εξάμηνο του 2019, αν και με πτώση 3,3%, προσέλκυσε 1.149.209 επιβάτες εξωτερικού. Την ίδια περίοδο στα Χανιά και στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» προσγειώθηκαν 431.689 επιβάτες εξωτερικού, μειωμένοι κατά 3,4% σε σχέση με το 2018.

-Στην Πάρο πάλι, τα νούμερα είναι και φέτος εντυπωσιακά. Για άλλη μία χρονιά τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την τουριστική κίνηση στο νησί της Πάρου δείχνουν ότι όχι μόνο κρατάει δυνάμεις, αλλά και επαυξάνει. Μετά τους εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς τουριστικών αφίξεων που σημείωσε τον περασμένο χρόνο, θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού και το 2019 καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμεναρχείο Πάρου, η αύξηση της τουριστικής κίνησης έφτασε τον Ιούνιο το 18%, αγγίζοντας τους 91.308 επισκέπτες, 13.714 περισσότερους από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο του νησιού, τα προσωρινά στοιχεία της ΥΠΑ δίνουν για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 20.372 αφίξεις έναντι 18.215 του ίδιου διαστήματος του 2018, ενώ από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2019 έφτασαν στο νησί 16.047 επιβάτες έναντι 14.498 του ίδιου τριμήνου του 2018. Με σταθερά αυξητική πορεία κινούνται και οι επόμενοι μήνες, με μέσο ρυθμό αύξησης 20%, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός της μεγάλης διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον κατά ενάμιση μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διασπορά του εισερχόμενου τουρισμού στον χρόνο.

Αύξηση σημείωσαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι από λιμένος αφίξεις επισκεπτών στην Πάρο και τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Περί τους 160.000 επισκέπτες αποβιβάστηκαν στο νησί τον εν λόγω μήνα φέτος, ενώ τον Αύγουστο του 2018 είχαν αφιχθεί στο νησί ακτοπλοϊκώς περίπου 154.000 άτομα. Η φετινή αυγουστιάτικη αύξηση στην κίνηση αγγίζει περίπου το 5% με 7%. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των οχημάτων που ήρθε στο νησί τον ίδιο μήνα, καθώς φέτος περίπου 16.000 αυτοκίνητα αποβιβάστηκαν στην Πάρο, μια αύξηση που φτάνει το ποσοστό του 8% με 10% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Μύκονος +17,6%

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανοίγματος σε νέες ανερχόμενες αγορές είναι ότι στην πρώτη επιλογή διακοπών για τους Ινδούς τουρίστες βάζει την Πάρο για το φετινό καλοκαίρι η ινδική πλατφόρμα αγοράς online ταξιδιών Travel Triangle. Δεύτερη στην κατάταξη των προτάσεων είναι η Αθήνα και τρίτη η Σαντορίνη. Πρόκειται για την κορυφαία στο είδος της εταιρεία στην Ινδία, η οποία ενώνει τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες σε μια κοινή πλατφόρμα.

Επιπλέον, η Πάρος απορρόφησε και ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων τουριστών και μόνιμων θαμώνων της Μυκόνου οι οποίοι, βλέποντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές, προτίμησαν να «μεταναστεύσουν» στο γειτονικό νησί.

-Σε προορισμό υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών εξελίσσεται η Μήλος μετά την επιλεκτική στόχευση που αναπτύσσει ο δήμος του νησιού στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Το νησί-φαινόμενο, όπως λέει η καμπάνια του, έγινε φαινόμενο και σε επίπεδο αφίξεων, σημειώνοντας μία ακόμα εντυπωσιακή αύξηση αφίξεων φέτος μετά το μπαράζ των προηγούμενων χρόνων. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα στοιχεία του Λιμεναρχείου που καταγράφουν 46.192 αφίξεις στο λιμάνι του Αδάμαντα το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου φέτος, όταν το 2018 που ήταν επίσης μια εκπληκτική χρονιά, είχαμε 37.386 αποβιβάσεις επιβατών, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 26%. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία του αεροδρομίου για Απρίλιο και Μάιο, με τις αφίξεις να φτάνουν τις 5.328 έναντι 4.844 του αντίστοιχου περυσινού διμήνου. Οι αυξητικοί ρυθμοί συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες, με τις πληρότητες να παραμένουν υψηλές ακόμα και για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας επικοινωνίας που ειδικεύεται στον τουρισμό MTC Group, Νότη Μαρτάκη, η Μήλος καλπάζει σε ζήτηση ακόμα και από τη βρετανική αγορά, όπου διαπιστώνεται πτώση σε άλλα νησιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του οργανωτή εξειδικευμένων περιηγήσεων Sunvil, το κυκλαδίτικο νησί εμφανίζει +23% σε όγκο αναζήτησης, πράγμα που επιβεβαιώνει τις ισχυρές βάσεις που έχουν τεθεί στη σημαντική αυτή αγορά. «Η προβολή του νησιού και η συνεχόμενη ανοδική του πορεία σε επίπεδο ζήτησης, πέρα από τις αυξημένες αφίξεις τουριστών προσελκύουν και επενδυτές από το εξωτερικό για δημιουργία πολυτελών καταλυμάτων, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού», σημειώνει ο κ. Μαρτάκης. Ηδη στα Πολλώνεια είναι σε εξέλιξη επένδυση ελληνοαυστραλιανών συμφερόντων για τη δημιουργία πεντάστερου boutique ξενοδοχείου δυναμικότητας 12 δωματίων, από τα οποία τα 8 θα διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Η νέα μονάδα, που χτίζεται σε οικόπεδο 790 τ.μ., θα είναι έτοιμη για λειτουργία κατά την τουριστική περίοδο του 2020.

Πάρος +20%

Σε πρόσφατο άρθρο του ο «Independent» παρουσίασε τα καλύτερα μέρη από όλο τον κόσμο για να επισκεφτεί κανείς τον Ιούλιο και στη λίστα του συμπεριλαμβανόταν και η Τήνος που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και όχι μόνο για θρησκευτικό τουρισμό. Τα γραφικά χωριά του νησιού είναι κρυφά διαμάντια που περιμένουν να τα ανακαλύψεις και οι ψαγμένοι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον «Independent», την επιλέγουν για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι τιμές στα καταλύματα παραμένουν σε προσιτά επίπεδα, όπως και οι τιμές στα εστιατόρια του νησιού, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους τουρίστες και δη τους Ελληνες που θέλουν να αποφύγουν τον συνωστισμό και την ακρίβεια που μαστίζει άλλα νησιά των Κυκλάδων.

-Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Τήνου, στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2019 σημειώθηκε αύξηση και συγκεκριμένα είχαμε 97.187 επιβάτες που αποβιβάστηκαν, έναντι 96.187 του ίδιου περυσινού διαστήματος, πράγμα που σηματοδοτεί την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

-Η Σέριφος, το νησί των μεταλλείων με τις 72 παραλίες και τα ατελείωτα αχαρτογράφητα μονοπάτια, ήταν και παραμένει ένα νησί-μυστήριο, με ανθρώπους χαμηλών τόνων που θα μπορούσαν να επενδύσουν στον τουρισμό αλλά δεν το έκαναν όσο θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και διαθέτει ανεξερεύνητες ομορφιές. Φέτος η Σέριφος αποτέλεσε προορισμό για πολλούς και ειδικά για Ελληνες τουρίστες που βρήκαν οικονομικά καταλύματα και χαμηλές τιμές σε εστιατόρια, μπαρ και ταβέρνες. Ενδεικτικά, η τιμή ενός δίκλινου ενοικιαζόμενου δωματίου με μπάνιο, ψυγείο και τηλεόραση, πάνω στην παραλία Μέγα Λιβάδι, χωρίς πρωινό, ήταν 50 με 60 ευρώ. Στα εστιατόρια ένα ζευγάρι μπορούσε να φάει άνετα με 30 έως 40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών ή οινοπνευματωδών, ενώ η τιμή του ποτού στα μπαρ του νησιού δεν ξεπερνούσε τα 7 με 8 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμεναρχείο της Σερίφου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι αφίξεις έφτασαν τις 32.479, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήταν 30.948.

-Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινήθηκε η τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια, το νησί της θετικής ενέργειας, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, τόσο σε ακτοπλοϊκές όσο και σε αεροπορικές αφίξεις. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του έφτασαν φέτος 10.890 επιβάτες και στο αεροδρόμιο 2.645, έναντι 10.558 και 2.426 αντίστοιχα το 2018.
protothema