ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες αλλαγές φέρνει το ν/σ για τη στρατιωτική θητεία που περνάει σήμερα από τη βουλή

GENNIMATA

Στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής για έγκριση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη θητεία , το οποίο φέρνει η αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση στο όριο ηλικίας για την χορηγούμενη, στους σπουδαστές –Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης- αναβολής από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας. Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού. Στην περίπτωση που δύο αδέλφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μπορούν να επιλέγουν ανεξαρτήτου ηλικίας το ποιος θα καταταγεί, σε αντίθεση με την υπάρχουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία την αναβολή δικαιούται ο μικρότερος αδελφός.

Επίσης όσοι κρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί πρώτης (Ι1) μέχρι τέταρτης (Ι4) κατατάσσονται υποχρεωτικά εντός πενθήμερου από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα εκ νέου εξέτασης. Παράλληλα προβλέπεται οι ανυπότακτοι που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους να εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2016. Επανακαθορίζεται το πλαίσιο τιμητικής απονομής βαθμού Αξιωματικού σε Ολυμπιονίκες.