ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πόλεμος» για την Κυριακή – Σε θέσεις «μάχης» οι δύο πλευρές δίνουν… ραντεβού στην Ερμού

diamarturia

 

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την Κυριακή οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ενάντια στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας. Ενώ για αύριο έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ερμού.

Η ΟΙΥΕ επισημαίνει πως από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, με την οποία ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Καταγγέλλει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ «στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Η ΟΙΥΕ εκτιμά μάλιστα πως οι «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε ότι Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η έως τώρα ισχύς του μέτρου δεν οδήγησε ούτε σε αύξηση του τζίρου ούτε της απασχόλησης, ενώ αναμένονται δράσεις για την ανατροπή της Υ.Α.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές δεν πρόκειται να ενισχύσει την απασχόληση εξαιτίας της ιδιαίτερης διάρθρωσης της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στηρίζονται σε σημαντικά υψηλό βαθμό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην αυτοαπασχόληση και στα συμβοηθούντα μέλη.

Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει στο άνοιγμα καταστημάτων είτε από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους και τα συμβοηθούντα μέλη, είτε ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες ώστε να αποφευχθεί το επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας. Συνεπώς, τονίζει, οι επιπτώσεις στην απασχόληση δεν είναι ούτε σημαντικές ούτε διατηρήσιμες στον χρόνο.