ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα «πειραγμένα» POS

Τεράστια κομπίνα είχε στήσει κύκλωμα που δρούσε στην Ελλάδα και συνέδεε τα μηχανήματα POS της Ελλάδας με λογαριασμούς του εξωτερικού. 

 

Η αποκάλυψη για τα μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS) που, μέσω Λουξεμβούργου και Βουλγαρίας, στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls, ήταν γνωστή ήδη εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες. Όπως, μάλιστα, αναφέρει το protothema, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις πληροφορίες αυτές (από τον Μάιο ήδη) κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες δήλωναν άγνοια ή και ότι… επιτρέπεται η χρήση τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΓΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί 24 άτομα, ενώ έχουν κατασχεθεί 164 τερματικά. 

Το κύκλωμα είχε πουλήσει 1.195 μηχανήματα σε 971 επιχειρήσεις, κυρίως τουριστικές, στην Ελλάδα, αλλά και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, η παράκαμψη των capital controls και η φοροδιαφυγή ήταν ο στόχος κυκλώματος παράνομης διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών, POS.

Η εταιρεία διακινούσε, μέσω Βουλγαρίας, τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.

Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ το μήνα και να αποστέλλουν σε Τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, καθώς τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με Τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, καθώς καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι χαρακτηριστικές. Η πρώτη απόδειξη είναι από γνωστό εστιατόριο στη Γλυφάδα, στην απόδειξη του οποίου γράφει Κύπρος, καθώς το εστιατόριο έχει θυγατρική στη Μεγαλόνησο και ο ιδιοκτήτης του είχε συνδέσει με αυτήν το POS. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από κάποιους μήνες είχε διαπιστωθεί ότι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν βρει τρόπο να παρακάμπτουν τα capital controls με POS χρησιμοποιώντας δύο τερματικά, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.

Πώς έφτασαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στο πρώτο στάδιο του ελέγχου που υλοποιήθηκε από 1 έως 3 Αυγούστου 2016 από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, που διέθεταν στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε η πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Στην επιχείρηση που έγινε στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο της επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου, με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.

Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικές και άλλες περιοχές με υψηλή φοροδιαφυγή, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα το πρωί η ΓΓΔΕ έβαλε λουκέτο σε beach bar στην Σαντορίνη, καθώς ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 57 αποδείξεις.