Τα νοικοκυριά της χώρας, πετούν κάθε χρόνο 930.323 τόνους τροφίμων ενώ κάθε κάτοικος παράγει ετησίως σχεδόν 90 κιλά απόβλητα φαγητού.
Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιούνται έρευνες για τη μέτρηση των αποβλήτων τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
«Πετάμε 191 κιλά κατά άτομο τον χρόνο. Σε όλα τα στάδια, από το αγρόκτημα στο πιάτο. Αν πάμε μόνο στο πιάτο, σε επίπεδο νοικοκυριού, πετάμε 87 κιλά τον χρόνο κατά μέσο όρο ο καθένας από εμάς» τόνισε η καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, κα Κάτια Λαζαρίδη. «Από αυτά τα 87 κιλά, τα 35 είναι το βρώσιμο μέρος των τροφίμων που θα μπορούσαμε να πούμε σπατάλη τροφίμων. Το μη βρώσιμο μπορεί να είναι οι φλούδες του καρπουζιού ή του πορτοκαλιού».
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παράγει 191 κιλά απόβλητα κατά άτομο τον χρόνο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει τα 131.
Μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται εξαιτίας της υπερπροσφοράς (εκπτώσεις σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ), της κακής συντήρησης ή αποθήκευσης, των επισημάνσεων στις ετικέτες προϊόντων. «Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι οι ημερομηνίες λήξης, οι οποίες είναι δύο.. Η μια λέει «ανάλωση έως» και η άλλη λέει «κατά προτίμηση έως». Θα βρείτε την πιο χαλαρή ημερομηνία αυτή που λέει κατά προτίμηση έως σε πράγματα όπως το αλάτι, η ζάχαρη, το μέλι, αυτό είναι πραγματικά αστείο, αυτά δεν λήγουν. Ακόμα και τα μακαρόνια, τα όσπρια που έχουν κατά προτίμηση έως είναι απόλυτα ασφαλή μήνες μετά από αυτή την ημερομηνία».
Τα τρόφιμα που πετάει μια τετραμελής οικογένεια στη χώρα μας κοστίζουν 300-350 ευρώ ετησίως.
Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ