ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως ο πιλότος εμπόδισε την απόδραση Μαζιώτη- Μάχη στα 5.000 πόδια με την Ρούπα

Γυναίκα αδύνατη, με κοντά ξανθά μαλλιά, γύρω στα 45 και έτοιμη για όλα. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο χειριστής του ελικοπτέρου στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής τη γυναίκα που το μεσημέρι της Κυριακής προσπάθησε να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία προκειμένου να αλλάξει πορεία πτήσης. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την επιστροφή της Πόλας Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα». 

Η Ρούπα, σύντροφος του έγκλειστου αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη, φαίνεται ότι κατάφερε αυτό που φάνταζε απίστευτο για μία αναγνωρίσιμη καταζητούμενη, μητέρα ενός μικρού παιδιού. Προσποιήθηκε την πλούσια πελάτισσα γνωστού πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας, νοίκιασε ελικόπτερο vip με προορισμό την Κύθνο και ενδιάμεσο σταθμό τον Θεολόγο Φθιώτιδας και έβγαλε όπλο όταν το ελικόπτερο βρισκόταν πάνω από την Ερυθραία Αττικής. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο πιλότος, πρώην αξιωματικός του Τμήματος Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ., αντιστάθηκε και ακολούθησε πάλη εντός της καμπίνας. Η γυναίκα πυροβόλησε για να κάμψει την αντίσταση του πιλότου. Οι σφαίρες τρύπησαν το εναέριο μέσο με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχός του για λίγα λεπτά και να χάσει γρήγορα ύψος. Σαν από θαύμα ο κυβερνήτης κατάφερε να το προσγειώσει μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών. Ο κυβερνήτης προσπάθησε να την ακινητοποιήσει, αλλά μάταια. Η γυναίκα με δύναμη και μίσος τον απείλησε και κατάφερε να εξαφανιστεί τρέχοντας, παρότι δεν είχε στο σημείο κανένα μέσο διαφυγής. 

Το όπλο ταυτοποιήθηκε με εκείνο που είχε χρησιμοποιήσει ο Νίκος Μαζιώτης τον Μάρτιο του 2014 σε ληστεία τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας. Στη συγκεκριμένη ληστεία είχε τραυματιστεί αστυνομικός, ενώ είχε εντοπιστεί DNA του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής μετά τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναφέρουν ότι η Πόλα Ρούπα είχε σχεδιάσει απόδραση του Μαζιώτη χθες το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

«Την τεχνογνωσία για ένα τέτοιο εγχείρημα την έχουν ελάχιστοι. Και σίγουρα ο… μετρ είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος διατηρούσε καλή σχέση με τον Μαζιώτη. Ο φαντομάς είναι από τους ελάχιστους ελεύθερους που σχετίζεται με το σύντροφο της Ρούπα, έχει στην κατοχή του ρευστό και ξέρει καλά τις εναέριες αποδράσεις. Σίγουρα η επιχείρηση δεν γινόταν για να αποδράσει μόνο ένας κρατούμενος. Εκτός από τον Μαζιώτη στον Κορυδαλλό βρίσκονται τα μέλη των “Πυρήνων” και ο στενός φίλος του Μαζιώτη, ο Πετρακάκος. Παράλληλα, έχει σημάνει συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού από προχθές γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει απόδραση, καθώς υπάρχουν παντού συρματοπλέγματα.

Η επιστροφή της Ρούπα

Η Πόλα Ρούπα, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, δεν εγκατέλειψε ποτέ –παρά τη γέννηση του παιδιού της- το αντάρτικο πόλης και τις προσπάθειες να απελευθερώσει το σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη.

Οι αστυνομικοί τη «φωτογράφιζαν» για την ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα το Νοέμβριο του 2015, όπως και για συμμετοχή σε ληστεία που είχε γίνει τον Ιούνιο 2015 σε τράπεζα μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». 
Παρά τις δεκάδες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής φέρεται να έχει γύρω της ένα δίκτυο υποστήριξης. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή χρησιμοποίησε για την ναύλωση του ελικοπτέρου πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Αρβανίτη Χριστίνα» με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην Αθήνα Αττικής.

Μετά τη μάχη με τον πιλότο εγκατέλειψε στο σημείο μία γεμιστήρα και μία περούκα με αποτέλεσμα η Αστυνομία να έχει στείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών πλήθος αξιοποιήσιμων ευρημάτων. Θέμα χρόνου θεωρείται η ταυτοποίηση του DNA της δράστιδας. Η περιγραφή της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής: 
«Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 40 έως 50 ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά, φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους».