Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα μέτρα κατά του κορονοϊού δεν έχουν δικαίωμα να απολύσουν εργαζομένους, αλλά μπορούν να τους βάλουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει διαθεσιμότητα για έναν εργαζόμενο, ο οποίος θα παίρνει τα 800 ευρώ από το κράτος, ο εργοδότης του δεν θα τον πληρώνει και όταν τελειώσει η κρίση που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού, θα βγει από τη διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις – εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και μόνο και ορίζονται βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, ανέφερε επίσης.
Όπως διευκρίνισε, για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας, διαφορετικά η απόλυση είναι άκυρη.
Επίσης, με την ολοκλήρωση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.