Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.
Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.
Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης:
- Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,
- Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,
- Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών και
- Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.
Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» Α.Μ.Κ.Α., δηλαδή Α.Μ.Κ.Α. οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.
Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.