Φωτιά και τσεκούρι σε όποιον… τόλμησε να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στη ζωή του –πολλές φορές και σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα υποχρεωτικά- προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη σύνταξη για τα γηρατειά του.
Η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση –και την οποία ουσιαστικά έχουν εξαγγείλει οι υπουργοί- είναι να «προστατευτούν» οι συντάξεις έως 1000 ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να κοπούν όλες αυτές που ξεπερνούν –πάντοτε σε άθροισμα κύριας και επικουρικής- τα 1000 ευρώ και μάλιστα δραστικά.
Αν και η κυβέρνηση μιλάει για κλιμακωτές μειώσεις, το σίγουρο είναι ότι αυτή η κλίμακα θα περιλαμβάνει διψήφια ποσοστά τα οποία θα ξεκινούν από το 10-11% για όσους κινούνται στην περιοχή του χιλιάρικου και θα κλιμακώνονται ακόμη και προς το 20%.
Τι προκύπτει; Ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, διαμορφώνεται περίπου στα 2,345 δισεκατομμύρια ευρώ ή στα 28,144 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από αυτό το ποσό, οι έχοντες σύνταξη άνω των 1000ευρώ, μόλις 905 χιλιάδες σε σύνολο 2,65 εκατομμυρίων ευρώ, μοιράζονται μόλις τα 1,326 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα ή περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Για να εξασφαλίσει περικοπή δαπάνης κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές: ή να κόψει οριζόντια κατά 12-13% τις αποδοχές όλων των συνταξιούχων που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ ή να φτιάξει μια κλίμακα που θα προβλέπει περικοπές από 10% έως και 20% για τους ελάχιστους που εξακολουθούν να παίρνουν μεγάλες συντάξεις (σ.σ από 2000 ευρώ και πάνω είναι μόλις 49.960 άτομα ενώ πάνω από 3000 ευρώ είναι μόλις 2500 άτομα.
Ο πίνακας με την κατανομή των συντάξεων έχει ως εξής:
Πόσα όμως πρέπει να εξασφαλίσει το δημόσιο από την περικοπή των συντάξεων; Ο συνολικός «λογαριασμός» για το ασφαλιστικόαποτυπώθηκε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού: από συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εξοικονομηθούν 1,268 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016 και 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά στην περίοδο 2015-2016 έτσι ώστε να τηρηθεί και η μνημονιακή ρήτρα για εξοικονόμηση πόρων που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για το 2016.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μιλάει ρητά για εξοικονόμηση δαπανών μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τον «λογαριασμό» των απροσδιόριστων μέτρων να διαμορφώνονται στα 258 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του δημοσίου και στα 464 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ).
Έτσι, τα «άγνωστα» προς το παρόν μέτρα του ασφαλιστικού εμφανίζονται πλέον να έχουν προϋπολογισμό 722 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Η πρόταση για το νέο ασφαλιστικό –για την ακρίβεια οι προτάσεις καθώς η «επιτροπή σοφών» αναμένεται να παραδώσει το σύνολο των κειμένων που επεξεργάστηκαν τα μέλη της από το καλοκαίρι- αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της «οικονομικής αποτίμησης». Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει τελικώς και το πώς θα καλυφθεί το ποσό των 710 εκατ. ευρώ (ή τουλάχιστον ένα δις. ευρώ αν προσμετρηθεί και η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).
Για το 2015, ο προϋπολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα της τάξεως των 1,672 δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που ο στόχος για τη φετινή χρονιά όπως είχε καταρτιστεί πέρυσι τον χειμώνα ήταν για έλλειμμα 968 εκατ. ευρώ. Για το 2016, προβλέπεται έλλειμμα 2,559 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις εθνικολογιστικές προσαρμογές και 1,675 δις. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι εθνικολογιστικές προσαρμογές. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη για τις συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί. Αυτές ξεπερνούν τις 300.000 και η δαπάνη για την καταβολή τους προσεγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
πηγή : thetoc.gr