Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Η εικόνα είναι περίπου η ίδια με τη χθεσινή της Τρίτης, καθώς η σεισμικότητα διατηρεί τους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα» ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
«Θα έλεγα ότι έχουμε παρατηρήσει κάποια σχετική σταθεροποίηση στον ρυθμό των σεισμών. Έχουμε μέχρι στιγμής ξεπεράσει τους 440 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και φτάσαμε τους 73 σεισμούς με μέγεθος άνω του 4» σύμφωνα με την ενημέρωση του Βασίλη Καραστάθη, ο οποίος χαρακτήρισε ως δυνητικά «καλό σημάδι» το φαινόμενο αυτό.
«Υπάρχει περίπτωση -και είναι το καλό σενάριο αυτό όπως είπα εξ αρχής- να έχουμε μια σμηνοσειρά, ένα σμήνος δηλαδή σεισμών τόσο μεγάλο. Υπήρχε κι ένα ανάλογο στην Αιθιοπία προ μηνών που διατηρείτο μέχρι πολύ πρόσφατα και το οποίο είχε δώσει 256 σεισμούς. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Φλεβάρη, η έντονη περίοδος όμως ήταν από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη. Παρότι είχε αρκετό αριθμό σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ, το ενδιαφέρον σημείο ήταν ότι και αυτή η ακολουθία ήταν κοντά σε δυο ηφαίστεια με σχετικά πολύ μικρές αλλοιώσεις».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε 2 ακόμα μέρες, όπου θα έρθουν τα πιο αξιόπιστα δεδομένα με τους νέους σταθμούς που βάλαμε». «Ωστόσο», τόνισε, «δεν θεωρώ ότι είναι μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πρώτο καλό σενάριο. Η διάρκεια μπορεί να είναι και μικρότερη. Η κατάσταση μπορεί τελικά να κρατήσει και εβδομάδες, και 1 μήνα».
Δείτε όσα είπε στον ΣΚΑΪ