ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαγωγές στο Δημόσιο με νέου τύπου συνέντευξη

Η δομημένη συνέντευξη θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο ως ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων, σε συνδυασμό με τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, όπως προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

 

 

 

 

Το «πράσινο φως» στην εφαρμογή της δομημένης συνέντευξης η οποία αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων, «ανάβει» η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη και Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Η δομημένη συνέντευξη θα είναι ένα από τα βασικά «κλειδιά» για την επιλογή προϊσταμένων σε συνδυασμό με τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης. Με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τη δομημένη συνέντευξη έχουν συμπληρωθεί όλες οι διοικητικές πράξεις που προβλέπονται για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων από την επόμενη χρονιά. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη 81 γενικών διευθυντών, 383 διευθυντών και 1.384 τμηματαρχών ενώ στη διαδικασία επιλογής αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 25.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης. Η διαδικασία επιλογών προϊσταμένων ξεπαγώνει έπειτα από επτά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνταν ανάθεση θέσεων από την πολιτική ηγεσία.

 

 

Επιλογή

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης κατοχυρώνει την αξιοκρατική και διαφανή επιλογή των στελεχών του δημόσιου τομέα που θα κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης. Πέρα από τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, με τη δομημένη συνέντευξη, τα αρμόδια συμβούλια επιλογής προϊσταμένων θα αποκτούν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητα του υποψηφίου, τις δεξιότητές του και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης που θα κληθεί να αναλάβει». Σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την υποστήριξη των δομημένων συνεντεύξεων.

 

Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης εκδίδεται πρόσκληση από τον πρόεδρο του αρμόδιου συλλογικού οργάνου, η οποία αποστέλλεται στους υποψηφίους τουλάχιστον τέσσερις εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργεια της συνέντευξης. Η αρμόδια επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υποψηφίων, τις αιτήσεις υποψηφιότητας, τα βιογραφικά σημειώματα, τις οργανικές διατάξεις του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις προϊσταμένων και το περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης και με βάση αυτά τα στοιχεία διαμορφώνει το ερωτηματολόγιο. Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

• Ερωτήσεις σχετικά με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση.

• Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview), που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.

• Για τη μοριοδότηση κάθε μίας από τις παραπάνω θεματικές ενότητες λαμβάνονται υπόψη επίσης οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.

Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης κάθε υποψήφιος καλείται χωριστά και με αλφαβητική σειρά. Η χρονική διάρκεια της συνέντευξης των υποψηφίων προσδιορίζεται για κάθε επίπεδο θέσης ευθύνης ως εξής: α) τριάντα λεπτά έως μία ώρα για θέσεις προϊσταμένων επιπέδου γενικής διεύθυνσης, τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά για θέσεις προϊσταμένων επιπέδου διεύθυνσης και τριάντα λεπτά για θέσεις προϊσταμένων επιπέδου τμήματος. 

 

Πηγή:Έθνος