Στην πρόσληψη 57 διαπολιτισμικών μεσολαβητών προχωρούν οι δήμοι για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες διαπολιτισμικής μεσολάβησης, που παρέχουν στους μετανάστες.
Οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές θα ενισχύσουν το έργο των Κέντρων Κοινότητας/Κέντρων Ένταξης Μεταναστών, μεταξύ άλλων, παρέχοντας πληροφορίες προς τους μετανάστες, αιτούντες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, διευκολύνοντας την επικοινωνία με δημόσιους οργανισμούς ή με άλλους τοπικούς φορείς/δομές, υποβοηθώντας τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων και της τοπικής κοινωνίας και συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πρόσληψη και κατάρτιση 15 διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε 10 δήμους της περιφέρειας Αττικής(Αθηναίων, Αιγάλεω, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Χαϊδαρίου και Ωρωπού). Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα απασχοληθούν 16 άτομα στους δήμους Αλεξάνδρειας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βέροιας, Βόλβης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κιλκίς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Παιονίας, Παύλου Μελά, Σερρών και Κατερίνης.
Οι δομές των δήμων Καρδίτσας, Λαρισαίων, Βόλου και Τρικκαίων της περιφέρειας Θεσσαλίας θα ενισχυθούν με 8 διαπολιτισμικούς μεσολαβητές, 6 θα προσληφθούν σε δήμους της περιφέρειας Κρήτης(Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Σητείας, Ρεθύμνης, Χανίων), 5 στην περιφέρεια Ηπείρου(Ηγουμενίτσας, Ζίτσας, Ιωαννιτών, Ζηρού, Πρέβεζας), 4 σε ισάριθμους δήμους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας(Μεσολογγίου, Πατρέων, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πύργου) και 3 στους δήμους Θηβαίων, Λεβαδέων, Τανάγρας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές θα πρέπει να έχουν εμπειρία στη διαπολιτισμική μεσολάβηση, επικοινωνιακή δεξιότητα και διαπραγματευτική ικανότητα, γνώση της γλώσσας της ομάδας στόχου καθώς και γνώση των βασικών κοινωνικών/πολιτισμικών χαρακτηριστικών της.
Τον πρώτο μήνα της πρόσληψης τους θα εκπαιδευτούν με την εκπαίδευσή τους να περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και ανατροφοδότηση. Στην φάση της θεωρητικής κατάρτισης, οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις για την ενταξιακή πολιτική της χώρας αλλά και για το νομικό πλαίσιο σχετικά με τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα γνωρίσουν τη διάρθρωση και λειτουργία των δήμων και των δομών/υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και θα αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς και τεχνικές της διαπολιτισμικής μεσολάβησης.
Μετά την ολοκλήρωση και του 2ου μήνα απασχόλησης των διαπολιτισμικών μεσολαβητών στα Κέντρα Κοινότητας/Κέντρα Ένταξης Μεταναστών , θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της θεωρητικής κατάρτισης με στόχο τη βελτίωση της αποκτηθείσας γνώσης και εργασιακής εμπειρίας μέσω της ανατροφοδότησης. Στο στάδιο αυτό, σε ένα κοινό τριήμερο για όλα τα τμήματα κατάρτισης, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που εντοπίστηκαν στον εργασιακό χώρο τους αλλά και τυχόν γνωστικές ελλείψεις.
Οσον αφορά στα κύρια και επικουρικά προσόντα των υποψηφίων, θα πρέπει να διαθέτουν απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, να έχουν εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης έως 12 μήνες, καλή γνώση ξένης γλώσσας σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δήμου, και επιπλέον οι αλλοδαποί υποψήφιοι, καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Οι προσληφθέντες θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης τους.