ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι ανίκανοι, έχουν προσληφθεί για πολιτικούς λόγους!»

Ο κ. Μπακούρης έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της διαφθοράς στην Ελλάδα, λέγοντας ότι διαφθορά υπήρχε ήδη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αλλά όχι περισσότερο απ' ό,τι σε άλλες χώρες.

«Τη σημερινή της έκταση η διαφθορά στην Ελλάδα την πήρε στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός. Τότε προσέλαβε στο δημόσιο σωρηδόν υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έκαναν για αυτήν τη δουλεία. Τότε πήρε κι η ιδέα μιας αποδοτικής κοινωνίας την κάτω βόλτα και χάσαμε τις αξίες μας».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη νέα κυβέρνηση, τις εξαγγελίες κατά της διαφθοράς, αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής ο κ. Μπακούρας απάντησε πως δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο, αλλά θα πρέπει σίγουρα να μειωθεί η ανοχή των πολιτών σε τέτοια φαινόμενα.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση της διοίκησης είπε: «Αυτό το επιθυμούμε κι εμείς, καθώς όσο λιγότερη επαφή υπάρχει μεταξύ πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων, τόσο μικρότερος και ο κίνδυνος για δωροδοκίες. Αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό για την ψηφιοποίηση».

«Αυτό», απάντησε ο δημοσιογράφος, «φαίνεται από γερμανική σκοπιά αρκετά απλό – και οι Έλληνες υπάλληλοι αρκετά ανίκανοι». «Μα είναι!» είπε ο κ. Μπακούρης. «Τι περιμένετε όταν οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί για πολιτικούς λόγους και συχνά δε διαθέτουν καμία εκπαίδευση;».

Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα τώρα που το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, ο κ. Μπακούρας απάντησε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι να τοποθετηθούν ικανοί άνθρωποι στις κρίσιμες θέσεις.

Όσον αφορά τα ζητήματα της διαφθοράς δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, να μην καταγγέλλονται παρανομίες, και πως στην αύξηση της διαφθοράς έχει συμβάλει σημαντικά η ατιμωρησία που απολαμβάνουν διαπιστωμένες παραβάσεις. Τέλος, οι πολίτες, δήλωσε, «πρέπει να νιώσουν ότι οι νόμοι εφαρμόζονται χωρίς εξαιρέσεις, κι ότι οι αποφάσεις τους έχουν συνέπειες».

πηγή : euro2day.gr