Σχέδιο που θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε παραλιακά μαγαζιά και κλαμπ θα εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου, με τους περιορισμούς που έχουν ανακοινωθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Πρόκειται για τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στο διαχωρισμό των εμβολιασμένων και μη. Τα μέτρα για τη λειτουργία χώρων ψυχαγωγίας που μπορούν να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου έχουν εξαγγελθεί, ωστόσο το μεγάλο «στοίχημα» είναι η εφαρμογή τους.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι χώροι διασκέδασης με μεγάλη χωρητικότητα μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα διασκεδάζουν άτομα νεαρής ηλικίας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά.
Η Ελληνική Αστυνομία περιμένει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα κάνει συγκεκριμένα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας. Ύστερα από την έκδοση της ΚΥΑ θα οριστικοποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Οι αστυνομικοί που θα επιφορτιστούν με το έργο των ελέγχων θα πραγματοποιούν περιπολίες σε πολυσύχναστους χώρους, ιδιαίτερα στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο περισσότερος κόσμος στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης.
Ωστόσο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν ότι «στόχος δεν είναι η δημιουργία έντασης με πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για το λόγο αυτό θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο».
Παράλληλα θα υπάρχει συνεργασία της Αστυνομίας και με άλλους φορείς, όπως το υπουργείο εμπορίου και η ΑΔΑΕ.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε 10ημερη εκπαίδευση 3.200 αστυνομικών, σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης αστυνομικών ελέγχων, ενίσχυσης επαφής με τον πολίτη και βασικών στοιχείων κοινοτικής αστυνόμευσης.
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή έγινε έφοδος σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο στο Αιγάλεω, όπου διασκέδαζαν εκατοντάδες άτομα. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα και έτσι προχώρησαν στην επιβολή βαριών προστίμων.