ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διαθεσιμότητα 5 αστυνομικοί για συμμετοχή σε «τριπλό» κύκλωμα -Ανάμεσά τους ανώτερος αξιωματικός

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν πέντε αστυνομικοί, ανάμεσά τους ένας ανώτερος αξιωματικός, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε νέο κύκλωμα που αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Το τριπλό κύκλωμα δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 147 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία αριθμεί 5.579 σελίδες και περιλαμβάνει 1.363 εκθέσεις απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καταγεγραμμένες σε 85 DVD, ενώ περιέχει και φωτογραφικό υλικό. Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα που έκανε τις παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους φέρεται ότι είχε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., με το προσωνύμιο «σκαθάρι». Κεντρικός ρόλος του αποδίδεται και στη διάθεση καπνικών προϊόντων, τα οποία υφιστάμενοί του τα προμηθεύονταν από τα «Duty Free» του τελωνείου των Ευζώνων. Επίσης, ο ίδιος- σύμφωνα με τη δικογραφία- φέρεται να γνώριζε την εγκληματική δράση που αποδίδεται σε συναδέλφους του οι οποίοι κατηγορούνται ότι έκαναν παράνομες θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων σε Αλβανούς υπηκόους, μέσω του τμήματος διαβατηριακών ελέγχων Ευζώνων όπου υπηρετούσαν.

Το «σκαθάρι» και ο «Μεξικάνος»

Στις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ο αξιωματικός της Αστυνομίας εμφανίζεται να αποκαλείται ως «σκαθάρι». Αναφερόμενοι στο πρόσωπό του, συγκατηγορούμενοί του ακούγονται να λένε, με μάλλον περιπαικτική διάθεση: «Θα βγάλει τον Φαραώ. Τον Μέγα Αλέξανδρο […] Τις Μυκήνες, τις Μυκήνες ψάχνει. Τις… τον Μινώταυρο». Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του στους χώρους ανασκαφής, έπαιρνε μέτρα αντιπαρακολούθησης χρησιμοποιώντας τον επιχειρησιακό ασύρματο προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Απο τον περασμένο Μάρτιο το κύκλωμα φέρεται να έκανε τη μία παράνομη ανασκαφή μετά την άλλη. Διαθέτοντας εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης και εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας («ανιχνευτές μετάλλων, πρόγραμμα λογισμικού στον υπολογιστή που με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών, εξάγοντας αποτελέσματα αναφορικά με το εάν στο υπέδαφος υφίστανται αρχαίοι θησαυροί, όπως λίρες, χρυσός, χαλκός…» κ.ά. μηχανήματα) τα κατηγορούμενα μέλη του κυκλώματος πραγματοποίησαν συνολικά 73 ανασκαφές σε κηρυγμένους ως αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία ανασκαφή έγινε, σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 19 Ιουνίου σε αρχαίο ελληνικό τύμβο στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με τη δικογραφία, «εντοπίστηκαν οπές επί του τύμβου, διαμέτρου και βάθους περίπου 2 μέτρων […] γεγονός που καταδεικνύει ότι στόχος ήταν η σύληση του αρχαίου τύμβου». Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να διαδραματίζει ιδιοκτήτης φανοποιείου αυτοκινήτων που στις συνομιλίες αποκαλείται μεταξύ άλλων «Μεξικάνος». Στο φανοποιείο του, όπως επίσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έτερου μέλους του ίδιου κυκλώματος (αποκαλείται «ραβδοσκόπος») γίνονταν πολλές συναντήσεις της ομάδας και αποφασίζονταν οι επόμενες επιχειρήσεις ανασκαφής. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι επικοινωνούσαν και συμβουλεύονταν «άτομα με μεταφυσικές ικανότητες (μέντιουμ και οραματιστές) […] για να οραματιστούν τυχόν ευρήματα σε συγκεκριμένα υπεδάφη αλλά και προς αναζήτηση αξιόπιστων συνεργαζόμενων ατόμων».