Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κάνουν δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία.
Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η πολύκροτη υπόθεση άρχισε να ερευνάται και στη χώρα μας όταν ελεγκτικοί παράγοντες της Γερμανίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και εντόπισαν στοιχεία για μαύρες πληρωμές και στη χώρα μας. Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 50 εκατ. ευρώ έχουν κατασχεθεί και σε λογαριασμούς στην Ελβετία.
Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική».
Η κατηγορία που τους φέρνει αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη αφορά στη σύμβαση 8002, που αφορούσε την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Μεταξύ άλλων στο εδώλιο παραπέμπονται οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θόδωρος Τσουκάτος, 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.
Οι πράξεις που τους αποδίδονται, κατά περίπτωση, είναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και συνεργεία στις πράξεις αυτές.
Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης 80 κατηγορούμενοι καθώς και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λόγω παραγραφής.
Aπό όλες τις κατηγορίες απαλλάσσονται τα παιδιά του έως σήμερα καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα.
Με το βούλευμα τέλος, διατηρούνται τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου , Χρήστου Κάραβελα και του τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.