Συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές θα πουν σήμερα το τελευταίο αντίο στην Αρλέτα, που «έφυγε» την Τρίτη 8 Ιουλίου. Η κηδεία της θα γίνει στις 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων και η ταφή της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Αρλέτα νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», καθώς είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα.
Είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου 1945 και το πραγματικό της όνομα ήταν Ηρώ-Νικολέτα Τσάπρα.
Την Αρλέτα αποχαιρέτισε τόσο ο πολιτικός όσο και ο καλλιτεχνικός κόσμος.
«Αποχαιρετούμε σήμερα μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Πολλά τα όμορφα τραγούδια της με τα οποία μεγαλώσαμε. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου. Καλό ταξίδι #Αρλέτα», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεύοντας το μήνυμά του με το τραγούδι «Τα ήσυχα βράδια».
Με το ίδιο τραγούδι την αποχαιρέτισε, μέσω Facebook, και ο φίλος της Λάκης Παπαδόπουλος, που είχε γράψει τη μουσική. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν στον δίσκο της Αρλέτας «Τσάι Γιασεμιού» του 1985.
«Τίποτα, μόνο τη μέρα που το' γραψε έκλαιγα πολύ, ήταν το 89, αγία. Στα ύψη αμέσως. Αρλέτα μου», έγραψε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης στο Facebook, με το μήνυμά του να συνοδεύεται από το τραγούδι «Τι τα θες».
«Η Αρλέτα, ο Παπαστεφάνου κι εγώ ξεκινήσαμε μαζί το 1962 με το Νέο Κύμα. Ήμασταν μία παρέα μαζί με τον Κώστα Κοτούλα» είπε ο Γιάννης Σπανός, δημιουργός της Τρίτης Ανθολογίας, που τραγούδησε -μεταξύ άλλων- η Αρλέτα μαζί με τον Κώστα Καράλη.
Ο Γιάννης Σπανός, μιλώντας με σπασμένη φωνή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Αρλέτα, τη χαρακτήρισε μοναδική και προσέθεσε: «Καμία άλλη δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς. Η Αρλέτα είχε αγαπηθεί και από τη νέα γενιά. Έμαθα για τον θάνατό της εδώ στο Κιάτο όπου βρίσκομαι. Είμαι συντετριμμένος. Πάλεψε μέχρι την τελευταία της στιγμή για να ξεπεράσει το πρόβλημά της. Είχε διαύγεια, είχε χιούμορ. Η Αρλέτα ήταν ένα πειραχτήρι, ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, και στη ζωγραφική. Ζούσε μόνη της. Στην αρχή ήταν Εξαρχιώτισσα, στη συνέχεια έγινε Κυψελιώτισσα».
Η Αρλέτα ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984-85 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού».
Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2».
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).