ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκαριστικό υλικό. Στα χέρια των αρχών CD με κακοποίηση του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, η ομάδα νεαρών από την Κρήτη όχι μόνο βασάνιζε τον Βαγγέλη, αλλά τραβούσε βίντεο και φωτογραφίες τα «κατορθώματά» της απειλώντας ότι θα τα δώσει στη δημοσιότητα. 

Το σοκαριστικό αυτό υλικό, στο οποίο απεικονίζεται ο Βαγγέλης να τραμπουκίζεται, βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία, αναφέρει η εφημερίδα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η απειλή δημοσίευσης των όσων συνέβαιναν μπορεί να βάραινε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του θύματος.

Οι αστυνομικοί έλαβαν μια τυπική κατάθεση από τον κ. Τσούκαλη, ο οποίος φαίνεται να είπε πως το υλικό προέρχεται από έναν παλιό φύλακα της Γαλακτοκομικής Σχολής, στο οποίο καταγράφεται παλαιότερη κακοποίηση του Βαγγέλη, δείγμα των ενεργειών σε βάρος του. Το συγκεκριμένο υλικό και η κατάθεση του ιδιωτικού ερευνητή θα σταλούν στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, που έχουν την προανάκριση.

Οι ενδείξεις για το περιεχόμενο, αφορούσαν περιστατικό ακραίας «πλάκας» ή εκφοβισμού του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που είχε καταγραφεί από κάποιους παρόντες ή συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη ενέργεια ως «τεκμήριο» των κατορθωμάτων τους.

Υπάρχουν κάποιες αναφορές, που ακόμη δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ότι αυτό το υλικό είχε χρησιμοποιηθεί, έστω και λεκτικά, ως απειλητικό μέσο εκβιασμού του Βαγγέλη για ενδεχόμενη διαπόμπευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι σε αυτό το βίντεο υπάρχει ένα «ξεγύμνωμα», που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ήταν στο πλαίσιο ενός «αστείου», μεταξύ σπουδαστών, ή είχε σοβαρότερη διάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει ή θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης τέτοιων καταγραφών από τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων, στην περίπτωση που έχουν πλέον διαγραφεί.

Την ίδια ώρα από την εξερεύνηση του αναδιπλούμενου σουγιά, τον οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε ο 20χρονος σπουδαστής για να βάλει τέλος στη ζωή του, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, δεν εντόπισαν αποτυπώματα πάνω σε αυτόν, ούτε καν του Βαγγέλη. Η ανυπαρξία τέτοιων δεδομένων είναι ένα δείγμα της απώλειας και αλλοίωσης στοιχείων, από το μεγάλο χρονικό διάστημα των 37 ημερών έως τον εντοπισμό του, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, κάτι που κάνει τους αστυνομικούς απαισιόδοξους για την εύρεση στοιχείων και από τις εξετάσεις DNA.

Επιστολή των γονιών του Βαγγέλη

 Σε επιστολή τους οι γονείς του Βαγγέλη ζητούν «από όλους που σέβονται την μνήμη του Βαγγέλη να συμβάλουν με τις πράξεις τους στην καταδίκη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουνε τα παιδιά μας σε απόγνωση και ενδεχομένως σε τραγικά αποτελέσματα». Επίσης τονίζουν: «Η σιωπή με την οποία ο Βαγγέλης αντιμετώπισε την ψυχολογική και σωματική βία όλο αυτό το διάστημα, μας επιβάλει να σιωπήσουμε τουλάχιστον γι αυτές τις πρώτες μέρες πένθους και να ζητήσουμε από όλους σας και ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ να σεβαστούν αυτή μας την επιθυμία»

Ολόκληρη η επιστολη

Ρέθυμνο 20/03/2015

Αισθανόμαστε την υποχρέωση παρόλο το βαρύ μας πένθος και την οδύνη από τον άδικο χαμό του Βαγγέλη μας, να ευχαριστήσουμε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την πόλη των Ιωαννίνων για την στήριξη και την απλόχερη συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες ώρες αγωνίας και θλίψης.

Ο Βαγγέλης δεν είναι πια μόνο δικό μας παιδί.  Έγινε παιδί όλων σας.

Ο άδικος χαμός του παιδιού μας και ο πόνος δεν πρέπει να μας επιτρέψουν να αγνοήσουμε την τεράστια ευθύνη όλων μας αυτή την ώρα, απέναντι σε οποιαδήποτε φαινόμενα βίας, ψυχικής ή σωματικής.\

Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη ότι θα κάνουν το καθήκον τους καταδικάζοντας τους ενόχους και δικαιώνοντας τους αθώους.

Εμείς που βρεθήκαμε στη θέση αυτή " που άλλος να μην βρεθεί", ζητούμε από όλους που σέβονται την μνήμη του Βαγγέλη να συμβάλουν με τις πράξεις τους στην καταδίκη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουνε τα παιδιά μας σε απόγνωση και ενδεχομένως σε τραγικά αποτελέσματα.

Η σιωπή με την οποία ο Βαγγέλης αντιμετώπισε την ψυχολογική και σωματική βία όλο αυτό το διάστημα, μας επιβάλει να σιωπήσουμε τουλάχιστον γι αυτές τις πρώτες μέρες πένθους και να ζητήσουμε από όλους σας και ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ να σεβαστούν αυτή μας την επιθυμία.

Σας ευχαριστούμε θερμά

Ανδρέας και Μαρία Γιακουμάκη