ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπάνιο αλλά και δηλητηριώδες ψάρι πιάστηκε στην Κρήτη (φωτό)

Ενα σπάνιο για τα ελληνικά νερά ψάρι, πιάστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα -μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά- του νομού Λασιθίου. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Pterois miles, ενώ έχει και διάφορα παρατσούλια, όπως το ψάρι – φωτιά του διαβόλου.  

Σύμφωνα με το Ενυδρείο Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών, η αιχμαλωσία του, είναι προς το παρόν μοναδική στη χώρα μας.  Το λεοντόψαρο συλλέχθηκε από τον επαγγελματία ψαρά Χαρίλαο Φραγκάκη, μεταφέρθηκε ζωντανό στις εγκαταστάσεις του νυδρείου Κρήτης από το προσωπικό του.

Το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στη Μεσόγειο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου το περυσινό καλοκαίρι 2015.

Σύμφωνα με το ενυδρείο Κρήτης «Κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του αγκαθιών».

Το Ενυδρείο Κρήτης εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στον ψαρά για την άμεση ειδοποίηση και την παροχή πληροφοριών και παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου, να ενημερώνει το Κέντρο «ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση περισυλλογή του, τόσο για τον εμπλουτισμό του Ενυδρείου Κρήτης όσο και για την ανάγκη περαιτέρω μελέτης».

Ποιο είναι το λεοντόψαρο

Με 13 αγκάθια στη ράχη και τέσσερα στην κοιλιά, το λεοντόψαρο  μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις συχνά θανατηφόρες.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί για να πιάσει τα θηράματά του προκαλεί τρόμο: ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που παρασέρνει την τροφή του απευθείας στο τεράστιο στόμα του. Φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά και μπορεί να φτάσει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας αφού το αποφεύγουν ακόμα και οι καρχαρίες:

Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά μέσα σε τέσσερις μέρες με την ωοτοκία να διαρκεί όλο το χρόνο.

Κι όμως, τρώγεται

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικού αλιεύματος, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει την εξάπλωσή του. Λέγεται ότι το κρέας του είναι νόστιμο σαν του ροφού, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.