Πολυμελή σπείρα, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε συστηματικές λαθρανασκαφές, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, της Ασφάλειας Καλαμάτας.
Οι παράνομες ανασκαφές είχαν πραγματοποιηθεί σε περιοχές των νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Δράμας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η αστυνομία σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, συνελήφθησαν επτά Έλληνες, ηλικίας από 45 έως 64 ετών και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας, 41 και 47 ετών. Από αυτούς, ένας 59χρονος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Σε βάρος των ανωτέρω, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Επίσης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει ακόμη πέντε άνδρες, ηλικίας από 43 έως 67 ετών, καθώς και μία γυναίκα, ηλικίας 58 ετών.
Σύμφωνα με την αστυνομία είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, τα μέλη της σπείρας είχαν πραγματοποιήσει, από τον Ιούλιο του 2017, έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οκτώ λαθρανασκαφές και μία παράνομη αρχαιολογική έρευνα.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, αυτοκίνητα, αλλά και σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μία συσκευή ανίχνευσης μετάλλων και καλωδίων, τρεις βυζαντινές εικόνες, η προέλευση και το νόμιμο της κατοχής, των οποίων ερευνάται και δύο ζυγαριές.
lifo.gr