ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα «λευκά» η Ελλάδα : Χιόνια στην Αττική – Απεγκλωβίζονται τα οχήματα στην Εθνική οδό

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να κάνουν Πρωτοχρονιά μέσα στα αυτοκίνητά τους και εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό εκατοντάδες οικογένειες, που από το μεσημέρι παρέμειναν στα Ι.Χ. τους ακινητοποιημένοι σε ένα μήκος 25 χιλιομέτρων, από το Αχλάδι της Φθιώτιδας μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους της Μαγνησίας, δηλαδή από το 245ο χλμ έως το 270ο χλμ της εθνικής οδού Λαμίας-Λάρισας.
 

 

Μετά από πολύωρη προσπάθεια άρχισαν να απεγκλωβίζονται σιγά-σιγά τα εκατοντάδες εγκλωβισμένα αυτοκίνητα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα αρχικά απομάκρυναν κάθε κίνδυνο στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα να διοχετευθεί η κυκλοφορία από Λαμία προς Λάρισα και Βόλο από το 242ο χιλιόμετρο, στη διασταύρωση Ραχών, μέσα από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Στη συνέχεια από τον κόμβο της Πελασγίας απεγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα που ήταν εγκλωβισμένα στο τμήμα από Αχλάδι μέχρι Πελασγία και η κίνηση διοχετεύτηκε στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν κάθε κίνδυνο στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και λίγο μετά τις 17:00 οι ταξιδιώτες με τελικό προορισμό τη Λαμία, τη Λάρισα και το Βόλο διοχετεύτηκαν μέσα από το παράπλευρο δίκτυο.

Στη συνέχεια από τον κόμβο της Πελασγίας απεγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο τμήμα από Αχλάδι μέχρι Πελασγία και η κίνηση διοχετεύτηκε στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα αποκαθίσταται σιγά-σιγά η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο Λαμίας-Λάρισας με τα αυτοκίνητα να κινούνται ωστόσο μόνο με αλυσίδες.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό για τα φορτηγά και τα μεγάλα οχήματα που έχει εφαρμοστεί με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας-Δομοκού δίνεται  μάχη για να παραμείνει ανοιχτός, ενώ η κυκλοφορία συνεχίζεται μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα ΙΧ.

Στο μεταξύ, η μισή Ελλάδα έχει ντυθεί από το πρωί στα λευκά, ενώ χιόνια πέφτουν και στην Αττική. Στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα ωστόσο δεν έχει χρειαστεί να επέμβουν ακόμα.

Η τροχαία αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει όλα τα βαριά οχήματα απαγορεύοντας τους τη διέλευση από τα στενά των Τεμπών για να μπορέσουν να δουλέψουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να καθαρίσουν τον δρόμο. Η κυκλοφορία επιτρεπόταν μόνο στα επιβατικά οχήματα και σε αυτά με πολύ χαμηλές ταχύτητες με αποτέλεσμα η αναμονή των οδηγών να φτάσει ακόμη και τις δύο ώρες.

Μάχη για να κρατήσουν το ορεινό οδικό δίκτυο ανοιχτό έδιναν από νωρίς το πρωί υπάλληλοι του δήμου Βέροιας.

Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών καθώς και σε σημεία επίσης του ορεινού οδικού δικτύου στους νομούς Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς και Χαλκιδικής, αλλά και σε μέρος του ορεινού οδικού δικτύου της Ημαθίας.

Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης με το πρώτο χιόνι που έπεσε από χθες το απόγευμα οι υπηρεσίες του δήμου τέθηκαν σε επιφυλακή και με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.