Πρόστιμα που θα φτάνουν και τις 15.000 ευρώ πρόκειται να επιβάλει ο, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σε γιατρούς που συνταγογραφούσαν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη (Ozempic), σε άτομα υπέρβαρα που επιθυμούσαν να αδυνατίσουν.
Το θέμα ανέδειξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στις 14 Απριλίου, όταν ανακοίνωσε ότι υπάρχει «το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων», δηλαδή ότι γιατροί έκαναν ψευδή διάγνωση διαβήτη σε ασθενείς υπέρβαρους, ώστε να μπορέσουν να τους συταγογραφήσουν το φάρμακο, με στόχο όμως να χάσουν κιλά.
Υπενθυμίζεται ότι το φάρμακο έχει ένδειξη μόνο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.
Εντούτοις, καθώς έχει γίνει παγκοσμίως διάσημο επειδή βοηθά στη γρήγορη απώλεια βάρους, αρκετοί έσπευσαν να το λάβουν ακόμα και με ψευδείς βεβαιώσεις χρόνιας νόσου, δίχως καν να ενημερωθούν για τις παρενέργειες.
Ο ΠΦΣ ανέδειξε το θέμα με αφορμή «τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται αιφνιδίως στο ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic», όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει σαφάρι για τον εντοπισμό των γιατρών που συνταγογράφησαν εκτός ενδείξεων το αντιδιαβητικό ενέσιμο φάρμακο Ozempic και έχει ήδη τις πρώτες ενδείξεις στα χέρια του.
Μάλιστα, για να καλυφθούν οι ασθενείς με διαβήτη, λόγω της έλλειψης του φαρμάκου από αυτούς που το καταχράζονταν, πρόσφατα το υπουργείο Υγείας είχε κάνει εισαγωγές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και είχε πληρώσει το φάρμακο σε πολύ υψηλότερη από την τιμή της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να καλύψει τους ασθενείς στη χώρα μας.
Στη φάκα του ΕΟΠΥΥ απότομα αυξημένος αριθμός νέων ασθενών με διαβήτη
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε ένα σαφάρι ελέγχων, που πραγματοποίησαν ειδικά κλιμάκια, τα οποία ήδη εντόπισαν δραματική και ανεξήγητη αύξηση των ΑΜΚΑ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, νόσος που δεν αποδεικνυόταν ωστόσο με εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά μόνο με δήλωση του θεράποντος ιατρού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7 από υψηλόβαθμες πηγές του ΕΟΠΥΥ, πολλές από αυτές τις διαγνώσεις ήταν ψευδείς και στόχευαν την παραπλάνηση του Οργανισμού, ώστε να αποζημιώσει το ακριβό φάρμακο που βρίσκεται σε έλλειψη, σε άτομα που επιθυμούσαν απλώς να χάσουν εύκολα κιλά ενόψει του καλοκαιριού.
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ παρατήρησαν, εκτός από τη σημαντική αύξηση στα ΑΜΚΑ, αύξηση και στη δαπάνη στους κωδικούς του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Κατά τη διάρκεια ελέγχου της συνταγογράφησης εντοπίστηκαν περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι:
Παρέκαμπταν την ενδεδειγμένη κλιμάκωση θεραπείας,
Συνταγογραφούσαν μεγαλύτερες ποσότητες από τη μέγιστη μηνιαία θεραπεία και
Επαναλάμβαναν τη συνταγογράφηση χωρίς προηγούμενη εξάντληση της θεραπείας.
Πλέον, για να εκτιμηθεί ο αριθμός των συνταγογραφήσεων εκτός της εγκεκριμένης ένδειξης του Ozempic (που είναι ο σακχαρώδης διαβήτης), απαιτείται η διασταύρωση των στοιχείων των εργαστηριακών εξετάσεων που πιστοποιούν ως νόσο τον διαβήτη, σε συνεργασία με το εργαστήριο που εκπονήθηκαν.
Βέβαια, αυτό δεν είναι εφικτό άμεσα, καθώς οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων έγιναν σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά κατά δήλωση του γιατρού.
«Πολλοί ασθενείς που έλαβαν Ozempic, δεν είχαν ιστορικό συνταγογράφησης σε άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες. Το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν είναι πρώτου σταδίου φάρμακο. Το παίρνεις αφού έχεις λάβει προηγουμένως κάποιες άλλες αγωγές παραδοσιακές κ.λπ. για ένα δύο χρόνια. Συνεχίζεις σε άλλη αγωγή, αν δεν μπορείς να ρίξεις τις τιμές και ακολούθως περνάς σε αυτά τα φάρμακα», συμπληρώνει η κυρία Καρποδίνη.
Η ίδια εξηγεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, «αλλά αυτό που εντοπίσαμε ήταν υπερβάσεις κυρίως σε ποσότητες, δηλαδή από την ίδια την ένδειξη που έχει το φάρμακο να συνταγογραφούνται πολύ μεγάλες ποσότητες».
Γραπτώς θα δώσουν εξηγήσεις για το Ozempic οι γιατροί
Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει στους γιατρούς κλήσεις για παροχή γραπτών εξηγήσεων, προκειμένου να αποδειχθούν καταστάσεις και ακολούθως να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
Εφόσον οι γραπτές εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, αναμένεται να γίνει καταλογισμός της ζημίας του Οργανισμού (δηλαδή των τεμαχίων που δεν έπρεπε να αποζημιωθούν) προσαυξημένος κατά 50%, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και επιπλέον δύναται να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα, από 1.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της παραβατικότητας.