ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Τουρκία οι πρώτοι μετανάστες από τη Λέσβο

Στο Δικελί της Τουρκίας έφθασε το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Τους ανέμεναν στο λιμάνι δεκάδες αστυνομικοί, αλλά και υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου ενώ ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά "Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα".

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Δύο επιβατικά πλοία είχαν αναχωρήσει νωρίτερα από τη Λέσβο νωρίς σήμερα το πρωί, μεταφέροντας 131 μετανάστες. Τα πλοία αναχώρησαν με προορισμό το Ντικιλί της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Reuters.

Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και με μικρή ομάδα διαμαρτυρομένων αλληλέγγυων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πολίτη της Χίου, λίγο μετά τις 8 το πρωί αναχώρησαν από το νησί με προορισμό τη Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι 66 μετανάστες που κρατούταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μια πρώτη ομάδα 16 Σύρων έφθασε αεροπορικώς σήμερα το πρωί στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας από την Κωνσταντινούπολη.

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, λέγοντας ότι Σύροι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ' όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.