Για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων συνελήφθη 36χρονος υπήκοος Συρίας σε αγροτική περιοχή της Δράμας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, κατά τη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ φιλοξενούμενων αλλοδαπών, ο 36χρονος τραυμάτισε, με μαχαίρι, στη θωρακική χώρα, έναν 25χρονο, υπήκοο Συρίας.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίσθηκαν επίσης ένας ανήλικος, υπήκοος Συρίας (2 ετών) και μία 16χρονη ημεδαπή, η οποία βρισκόταν εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων φιλοξενίας, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό αυτοκίνητο. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε επίσης ότι ο 25χρονος, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έφερε μαχαίρι, όποτε και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ο 25χρονος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ο ανήλικος υπήκοος Σύριας διακομίσθηκε για νοσηλεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ η 16χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.
Δημοσίευμα-κόλαφος του Independent για το hot spot της Χίου
Την ίδια ώρα, σφοδρή κριτική στο hot spot της Χίου ασκεί ο βρετανικός independent, που φιλοξενεί δηλώσεις προσφύγων, με τον ρεπόρτερ να καταφέρνει να τρυπώνει στο κέντρο κράτησης.
«Σε μία κρύα αίθουσα σαν σπηλιά, που κάποτε ήταν εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων, δεκάδες άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι στο γυμνό τσιμεντένιο πάτωμα, χωρίς τίποτε άλλο παρά μία λεπτή κουβέρτα να τους ζεσταίνει. Αν μπορούν να βρουν μία. Ενίοτε το φαγητό έχει ζωντανά σκουλήκια, ενώ οι άνθρωποι φορούν αυτοσχέδιες παντόφλες από κομμάτια πλαστικού και ρούχα από κουβέρτες», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει ειρωνικά πως το hot spot ελιναι το… «Hilton» της Χίου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ρεπόρτερ του Independent μπήκε στο κέντρο κράτησης και παρέμεινε για μία ώρα, ώστε να ακούσει τους πρόσφυγες για το πώς επιχείρησαν το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία και στη συνέχεια να καταλήξουν κρατούμενοι σε μία εγκατάσταση που κάνει την φυλακή να μοιάζει με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, όπως χαρακτηριστικά είπε μια εθελόντρια.
«Τη νύχτα παγώνουμε, είμαστε άρρωστοι. Βήχω και έχω πρόβλημα με τον λαιμό μου, αλλά οι γιατροί δεν μας δίνουν αρκετά φάρμακα. Τα παιδιά μας κρυώνουν, πεινάνε. Δεν έχουμε κουβέρτες», λέει στον Independent η Σουμάγια Σλίμαν, μία 32χρονη από την Δαμασκό, η οποία βρίσκεται στην ΒΙΑΛ με τον πεντάχρονο γιο της.
«Δεν είμαστε εδώ για να μας δώσουν φαγητό οι Ευρωπαίοι. Δεν θέλουμε τροφή ή νερό. Είμαστε εδώ για την ελευθερία. Στο Αφγανιστάν δεν ήμασταν ασφαλείς», λέει από την πλευρά του ο 24χρονος Τζαβίντ Ραούφι από το Αφγανιστάν.
«Είμαστε σε φυλακή αυτή τη στιγμή. Πριν από δύο νύχτες, στις πατάτες βρήκαμε σκουλήκια», προσθέτει, ενώ δηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων για τον θείο του, ο οποίος έχει πρόβλημα στην καρδιά:
Εχουμε μόνο δύο γιατρούς και δουλεύουν 5-6 ώρες την ημέρα. Ερχονται στις 11 το πρωί και βλέπουν 12 ίσως 20 ανθρώπους ο καθένας. Δεν είναι αρκετό. Ο θείος μου και η θεία μου χρειάζονται πραγματικά να πάνε στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει όμως κανείς να μας βοηθήσει. Αυτή είναι η ΒΙΑΛ.
Η Βερόνικα Εντσίνας Σάντσεζ, μία 36χρονη από το Μεξικό που δουλεύει για μία χιώτικη ομάδα εθελοντών, συμφωνεί μαζί του, χαρακτηρίζοντας απόλυτα απάνθρωπες τις συνθήκες. «Αθώα παιδιά είναι φυλακισμένα, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, χωρίς κατάλληλο φαγητό, με μηδενική υγιεινή. Οι άνθρωποι αποκαλούν την ΒΙΑΛ φυλακή, όμως η φυλακή είναι ξενοδοχείο πέντε αστέρων μπροστά σε αυτό το κέντρο κράτησης», τονίζει η εθελόντρια και σημειώνει, σύμφωνα με τον Independent:
Οι φυλακές έχουν σύστημα. Εχουν εξωτερικούς χώρους για περπάτημα και άσκηση, οι φυλακισμένοι έχουν εστιατόριο όπου τρώνε τρία γεύματα την ημέρα. Εχουν κατάλληλα μπάνια, με ζεστό νερό, πρόσβαση σε βιβλία, τους επιτρέπεται να δέχονται επισκέψεις, έχουν καθαρά ρούχα και τους αλλάζουν τα σεντόνια. Ολα αυτά, είναι πολυτέλεια στη ΒΙΑΛ.