Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στην Λέσβο με τους ειδικούς, όμως, να περιμένουν να περάσουν 48 ώρες για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.
Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, περίπου στα 8 χιλιόμετρα.
Προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων το οποίο ενώ είναι γνωστό, δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως και η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Όμως, όπως σημείωσε μιλώντας στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας το ευτύχημα είναι ότι έχει ικανή απόσταση από άλλα ρήγματα στην περιοχή και εκτιμά ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.
Ωστόσο ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος σε αντίθεση με τον κ.Λέκκα, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τον κυρίως σεισμό. Όπως τόνισε ο κ. Παπαζάχος, στη συγκεκριμένη περιοχή δονήσεις έχουν φτάσει σε μέγεθος μέχρι και τα 7 Ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο protothema.gr εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός.
«Η περιοχή αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Χαρακτηρίζεται από μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα «Μάγειρα», νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου».