Σε χρόνο που συμφωνείται με τον εργοδότη, τμηματικά σε τουλάχιστον δύο περιόδους, με πλήρεις αποδοχές και με την προκαταβολή του μισθού και του επιδόματος αδείας που είναι ίσο με το 1/ένα δεύτερο του μισθού πρέπει να χορηγούνται οι ετήσιες άδειες των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε η ΓΣΕΕ υπάρχουν πέντε σημεία κλειδιά τα οποία πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι.
- Χρόνος χορήγησης της άδειας
- Διάρκεια της άδειας
- Κατάτμηση της άδειας
- Αποδοχές
- Καταβολή αποδοχών
- Καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη. Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την υποβολή του αιτήματος και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν δεν τη ζήτησε ο μισθωτός.
- Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσλήφθηκε ο μισθωτός, να χορηγήσει αναλογία της κανονικής του άδειας. Ξεκινά από τις 20 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 24 για εργαζόμενο με εξαήμερο και φτάνει για μισθωτούς που συμπληρώνουν 25ετή υπηρεσία ή προϋπηρεσία τις 26 ημέρες για εργαζόμενους με πενθήμερο και τις 31 ημέρες για εργαζόμενους με εξαήμερο.
- Μπορεί να γίνει σε δύο περιόδους εντός του ημερολογιακού έτους, αλλά επιτρέπεται η κατάτμηση του χρόνου αδείας και σε περισσότερες των δύο περιόδων. Θα πρέπει, ωστόσο, να περιλαμβάνει τη χορήγηση ενιαίου τμήματος αδείας 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου.
- Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση καθώς και επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το 1/2 του μισθού για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
- Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.Κάθε εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό «βιβλίο αδειών» με το ονοματεπώνυμο μισθωτών, την ημερομηνία πρόσληψης, τον αριθμό δικαιούμενων ημερών αδείας, τη χρονολογία έναρξης και λήξης χορηγηθείσας αδείας, τις αποδοχές αδείας, το επίδομα αδείας (συμπληρώνονται στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους λήψης της κανονικής άδειας).