ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα γυναικεία εσώρουχα και η ιστορία τους…

ta-gunaikeia-esorouxa

Τα εσώρουχα στο πέρασμα των αιώνων… 1900. Αν και η ιστορία των εσωρούχων χάνεται στα βάθη των αιώνων, τα εσώρουχα με τη σημερινή τους μορφή είναι μάλλον πρόσφατη εφεύρεση. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, οι γυναίκες φορούν φούστες και πουκάμισα, κατασκευασμένα από λευκό ύφασμα, κάτω από τα ρούχα τους.

Με την αλλαγή του αιώνα εμφανίζονται εν είδει εσωρούχων λινά και μάλλινα παντελόνια με χαμηλό καβάλο και φρου-φρου για έξτρα όγκο, και μόλις το 1920 εξαφανίζονται τα μπατζάκια και τα γυναικεία εσώρουχα παίρνουν τη σημερινή τους μορφή. Μέχρι την εποχή αυτή το χρώμα των εσωρούχων είναι αποκλειστικά λευκό, ως σύμβολο αγνότητας και αθωότητας.

Στο πέρασμα των αιώνων η μορφή, η υφή αλλά και η ποσότητα του ρουχισμού που επιβάλλεται να φορά μια κυρία κάτω από τα ρούχα της, έχει σαφώς αλλάξει ανάλογα με την κοινωνική θέση της, τα ήθη και την μόδα.

Το γυναικείο εσώρουχο όμως, σε όλες τις μορφές του, αν και παραμένει κάτι καθαρά προσωπικό -πέραν του χρηστικού του ρόλου-, ασκεί ανέκαθεν μια ιδιαίτερη γοητεία στον ανδρικό πληθυσμό, όπως και οτιδήποτε ανήκει στην σφαίρα του απαγορευμένου, της φαντασίωσης και της ηδονής.