Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στη χώρα μας, καθώς εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας και αρκετές περιοχές, απέχουν πολύ λίγο, από το να πουν το «νερό- νεράκι».
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ελισάβετ Φελώνη Δρ υδρολογίας «Τα αποθέματα στην Αθήνα τον Σεπτεμβρίου το 2022 ήταν 1,1 δις κυβικά νερού, το 23 στα 950 εκατ. κυβικά και το 2024 700 εκατ. με ετήσια κατανάλωση 400 εκατ. το πρόβλημα του χρόνου το καλοκαίρι τεράστιο.»
Στο νησί της Κύνθου η λειψυδρία και η γραφειοκρατία έχει φέρει σε απόγνωση τη δημοτική αρχή. Όπως δήλωσε ο Σταμάτης Γαρδέλης δήμαρχος Κύθνου «έχουμε δημιουργήσει και νέες αφαλατώσεις αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τις λειτουργήσουμε… στα κόκκινα όλες οι υποδομές είμαστε σε επαγρύπνηση».
Στον πιο κοντινό προορισμό της Αττικής στο Λουτράκι έχουν στερέψει και οι γεωτρήσεις με την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού να είναι μονόδρομος. Μόνο στην πόλη οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 100.000 και στους Αγίους Θεοδώρους τους 30.000. Εκεί μπήκαν δυο νέες αφαλατώσεις.
Ο Γεώργιος Γκιώνης Δήμαρχος Λουτρακίου ανέφερε σχετικά με τις αφαλατώσεις: «Τώρα μπαίνουν από το 2022. Αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο…Στα Ίσθμια πιστεύουμε στο Σαββατοκύριακο, Δευτέρα, Τρίτη να ξεκινήσει και αυτή η πρώτη αφαλάτωση. Από σήμερα δώσαμε καθαρό νερό στην ευρύτερη περιοχή».
Αγιασμό έκαναν στην αφαλάτωση της Πάτμου κάτοικοι και δημοτική αρχή με τις πρώτες 17 γεωτρήσεις να παίρνουν έγκριση καθώς από το 2004 δεν είχε γίνει καμία κίνηση Ο Νικήτας Τσαμπαλάκης δήμαρχος Πάτμου ανέφερε πως «δίνουμε 600κ νερό στην Πάτμο δεν έχουμε λύσει όλο το πρόβλημα…Το μεγαλύτερο κομμάτι Σκάλα, Γροικάς και Χώρα νερό μέχρι και τον χειμώνα».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρόβλημα έχει ενταθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της μεγαλύτερης ζήτησης νερού και εξάτμισης του όμως καθώς και από την παρατεταμένη ανομβρία.