ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ένταση και σπρωξίματα ανάμεσα στους υγειονομικούς και ΕΛ.ΑΣ.

Με «πορεία για την «Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας – της Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ», εκατοντάδες υγειονομικοί ξεχύνονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενόψει της 88ης ΔΕΘ – Helexpo.

Η πορεία ξεκίνησε από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο και βάσει σχεδιασμού θα κινηθεί προς το Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ, ενώ στο ύψος του Σιντριβανιού στην Εγνατία θα ενωθούν οι συνάδελφοί τους από τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος».

Ένταση και σπρωξίματα

Παραδοσιακά τελικός προορισμός ήταν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης επί της Αγίου Δημητρίου, ωστόσο σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε αστυνομικούς και υγειονομικούς που συμμετέχουν στην πορεία, καθώς, ενώ κατευθυνόταν προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όταν βρέθηκαν μπροστά σε φραγμό που είχε στήσει η ΕΛ.ΑΣ. στο ύψος της ΕΡΤ3. Παρά τις εκκλήσεις των υγειονομικών προς τους αστυνομικούς ώστε να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την πορεία τους μπροστά από το Βελλίδειο, με τελικό προορισμό το ΥΜΑΘ, εν τέλει δεν τους επετράπη.

Στη συνέχεια, η ΕΛΑΣ ζήτησε από τους υγειονομικούς να ανοίξουν το πανό τους και εάν εγκρίνουν το περιεχόμενο, τότε θα τους επιτρέψουν την είσοδό τους προς το Βελλίδειο. Τελικά έλαβαν νέα αρνητική απάντηση, με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει τη στάση των αστυνομικών αρχών.

Η πορεία πραγματοποιείται παρουσία του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μάλιστα έχει αναρτήσει μια λίστα με 8 νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη όπου οι συνθήκες χαρακτηρίζονται ασφυκτικές για τους εργαζομένους, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.

Ένα από αυτά είναι και το Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή στη χώρα, όπου σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρουσιάζει 30% ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 28 θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν οι 8 και τα υπόλοιπα κενά καλύπτονται από γιατρούς άλλων νοσοκομείων, από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6.

Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί διατρανώνουν τις φωνές τους και στέλνουν μήνυμα ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζητούν χρηματοδότηση για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.