71ας άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω πνιγμού από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι την περασμένη Πέμπτη, στις ελληνικές θάλασσες , όπως δημοσιεύει η Καθημερινή.
«Όπως διαπιστώνω, πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στο νερό προτού περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό τους. Μετά το φαγητό το αίμα μεταφέρεται στο στομάχι για να κάνει την πέψη, με αποτέλεσμα η καρδιά να αιματώνεται λιγότερο και να δημιουργείται κίνδυνος, κυρίως για άτομα με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους», δηλώνει στην εφημερίδα ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Αθήνας Νίκος Καρακούκης.
«Οπως διαπιστώθηκε, συγκεκριμένοι παραλιακοί δήμοι είτε αμελούν συστηματικά και σκόπιμα την απασχόληση ναυαγοσωστών στη φύλαξη των πολυσύχναστων παραλιών τους, τις οποίες αφήνουν αφύλακτες και τους λουόμενους απροστάτευτους, υποτιμώντας την προσφορά των ναυαγοσωστών στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, είτε εφαρμόζουν πλημμελώς το άρθρο 7 του Π.Δ. 23/2000 . Η επιβολή προστίμων από τα κατά τόπους λιμεναρχεία στους δήμους / δημοτικούς φορείς εκμετάλλευσης των πολυσύχναστων παραλιών δεν έχει σταθεί ικανή να αναχαιτίσει αυτή την τακτική, καθώς το ύψος των προστίμων είναι στη διακριτική ευχέρεια των λιμενικών αρχών και σπανίως καταβάλλονται», αναφέρει καταγγελία της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
Πάντως οι Δήμοι πετάνε το μπαλάκι στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Πάρου Χρήστο Βλαχογιάννη να δηλώνει ότι όταν το δημοτικό συμβούλιο έχει συνεδριάσει από τον Μάρτιο, έχει αποφασίσει σχετικά και έχει στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι και σήμερα, ποια είναι η δική μας ευθύνη.