Όλα ξεκίνησαν με την έρευνα για τον περίεργο πνιγμό ενός νεαρού κτηνοτρόφου στο Μεσολόγγι που αποδείχτηκε δολοφονία.
Το γεγονός ότι ήταν κωφός, καλόκαρδος αλλά ευκολόπιστος, τον καθιστούσε εύκολο θύμα.
Ο Βασίλης Δημαράς 33 χρόνων, εντοπίστηκε νεκρός την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 μόνο με το εσώρουχο του, στον ποταμό Εύηνο.
Ο άτυχος νέος βρέθηκε στον λάθος τόπο την λάθος ώρα.
Οι συγγενείς του ερευνούσαν για καιρό τον θάνατο του, μαζί με τον ιατροδικαστή – καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας Ματθαίο Τσούγκα που όρισαν σαν τεχνικό σύμβουλο, εντόπισαν την δολοφονία του, που ήταν σκηνοθετημένη για να φανεί πνιγμός.
Ο καθηγητής ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο στο «Τούνελ» και την Αγγελικη Νικολουλη το πως οδηγήθηκε στο συμπέρασμα της εγκληματικής ενέργειας στην περίπτωση του Βασίλη Δημαρά.
Λίγο καιρό πριν ο κτηνοτρόφος Κώστας Ζαχαρής 57 χρόνων, από το χωριό Άι- Γιώργης βρέθηκε πνιγμένος στον χείμαρρο Κουρκουτά, που καταλήγει στον Εύηνο.
Η ερευνήτρια εντόπισε τον συγγενή του πρώτου θύματος και μίλησε μαζί του. Όπως είπε , ο αδελφός του βοσκούσε τα πρόβατα του και άθελα του γινόταν μάρτυρας παράνομων συναντήσεων κοντά στην εκκλησία του Άι- Γιώργη.
Όπως και ο Βασίλης, έτσι και το πρώτο θύμα βρέθηκε με το εσώρουχο και τις μπότες του χωρίς τα ρούχα του. Τότε οι Αρχές δεν προχώρησαν τις έρευνες, αφήνοντας τους συγγενείς με αναπάντητα ερωτήματα.
Ο ίδιος ο Βασίλης Δημαράς ήταν σαν να έδειχνε τη λύση του μυστηριώδους θανάτου του. Σ’ ένα συρτάρι στο σπίτι του, είχε κρύψει αποκαλυπτικά σημειώματα.
Στα προσωπικά του αντικείμενα η μητέρα του εντόπισε δύο ιδιόχειρα σημειώματα, που ενίσχυσαν την άποψη των γονιών του πως κάτι σοβαρό κρυβόταν πίσω από τον θάνατο του.
Στο ένα έγραφε: «Εγκλήματα Εύηνος». Στο άλλο είχε γράψει το όνομα ενός αστυνομικού και χρηματικά ποσά. Κανείς από την οικογένεια του δεν γνώριζε σε τι ακριβώς αναφερόταν.
Τα στόματα στην περιοχή του Μεσολογγίου άνοιξαν και οι κάτοικοι υπέδειξαν στην δημοσιογράφο βουνά και ξωκλήσια όπου χρυσοθήρες και αρχαιοκάπηλοι δρουν ανεξέλεγκτοι.
Γνωστός του Βασίλη Δημαρά ανέφερε πως υπάρχουν φήμες για πολλούς θησαυρούς θαμμένους στον τόπο.
«Τα παλιά χρόνια δεν τα πήγαιναν ούτε στις τράπεζες, ούτε στα χρηματιστήρια, τα έθαβαν», εξήγησε στο «Τούνελ» ο μάρτυρας.
Σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή εκτός από το ποτάμι του Εύηνου, θεωρείται και το βουνό Βαράσοβα.
«Πολλά ακούγονται… Στο παρελθόν κι άλλος συγχωριανός μας βρέθηκε πνιγμένος. Μπορεί και ο Βασίλης κάτι να είδε και να τον έφαγαν…» είπε χαρακτηριστικά.