GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θύματα απάτης γονείς και μαθητές! Έχασαν την εκδρομή και τα λεφτά τους!

Πρόκειται για την εκδρομή που είχε προγραμματίσει το 11ο Γυμνάσιο Ιλίου στη Γερμανία, αλλά το ταξιδιωτικό πρακτορείο που είχε επιλεγεί μετά από σχετικό διαγωνισμό δεν την εκτέλεσε, με δική του υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα το γυμνάσιο να έχει χάσει 21.550 ευρώ, ποσό που είχε δοθεί ως προκαταβολή.

Ο διευθυντής του 11ου Γυμνασίου Ιλίου, σε συνεργασία με τους υποδιευθυντές και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, ανάρτησαν το ενδιαφέρον του σχολείου για συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανία και περίμεναν τις προσφορές από τα ταξιδιωτικά γραφεία που πληρούν τις προδιαγραφές της οποίες έχει θέσει η Πολιτεία.

«Έγινε, όπως προβλέπεται η όλη διαδικασία. Το συγκεκριμένο πρακτορείο κατέθεσε την πιο φθηνή και την πιο αξιόπιστη πρόταση. Αφού συμφωνήσαμε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο προέβλεπε ότι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έπρεπε να δώσουμε και κάποιο ποσό ως προκαταβολή. Η εκδρομή ήταν να γίνει στις 26 Μαρτίου 2019. Εμείς υπογράψαμε με το πρακτορείο το Νοέμβριο του 2018. Στο συμφωνητικό προβλεπόταν ότι το πρακτορείο θα πάρει το 80 τοις 100 της συνολικής αξίας της εκδρομής ως προκαταβολή. Αυτό έπρεπε να γίνει έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Δηλαδή, περίπου ένα μήνα πριν από την τέλεση της εκδρομής», λέει, μιλώντας στο newsit.gr o Κωνσταντίνος Κουκάκης, διευθυντής του 11ου Γυμνασίου Ιλίου.

Αφού δόθηκε η συγκεκριμένη προκαταβολή, η είδηση πως 32 μαθητές και οι τρεις συνοδοί καθηγητές ενός άλλου σχολείου, της Γ’ τάξης του 59ου Λυκείου Αθηνών, που ταξίδεψαν με το ίδιο τουριστικό γραφείο στο Στρασβούργο και «εγκλωβίστηκαν» εκεί, τους ανησύχησε και άρχισαν να ψάχνουν αν όλα είναι σωστά οργανωμένα για τη δική τους εκδρομή.

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, ο διευθυντής του σχολείου επικοινώνησε με το ταξιδιωτικό πρακτορείο, από το οποίο τον καθησύχασαν.

«Μου είπαν ότι πρόκειται για παρεξήγηση, τα… μπάλωσαν. Επιπλέον, μου ανέφεραν ότι ενώ, έπρεπε να εκδώσει τα εισιτήρια για 49 μαθητές και πέντε καθηγητές, σύνολο 54 ανθρώπους, έως τις 13 Μαρτίου, ότι δεν τα έχουν εκδώσει, γιατί το πρακτορείο δεν είναι μέλος της IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) και δεν μπορεί να τα βγάλει όλα μαζί. Αλλά, μου υποσχέθηκαν προφορικά ότι θα τα βγάλουν ένα-ένα και δεν θα έχουμε πρόβλημα», προσθέτει ο διευθυντής του σχολείου.

Δυο μέρες μετά το ταξιδιωτικό πρακτορείο ακύρωσε με δική του υπαιτιότητα το ταξίδι των μαθητών στη Γερμανία και ενώ είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή το ποσό των 21.550 ευρώ.