Πώς θα κυμανθεί ο καιρός τους επόμενους μήνες; Η επιστήμη απαντά… και όχι μόνο για αυτό!
Χρήσιμα στην πρόληψη και στη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μπορούν να φανούν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, όπως αναλύθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου, μιλώντας στο στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τις προγνώσεις των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αργυρίου ανέφερε ότι «όσον αφορά στη θερμοκρασία, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στον κλιματικό μέσο όρο, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το πολύ κατά 1 βαθμό επάνω από τον κλιματικό μέσο όρο».
Σχετικά με τη βροχή είπε ότι «αναμένεται να κινηθεί στον κλιματικό μέσο όρο καθ’ όλη την προαναφερόμενη περίοδο.»
Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα δεδομένα του προγράμματος μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. «Η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους επιτρέπει τον εντοπισμό των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πρόγνωση των πεδίων του ανέμου, βοηθά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της».
Εκτός όμως από την πρόληψη και τη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα στοιχεία του προγράμματος μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες στη βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.