Στην έκδοση οδηγιών με αποδέκτες υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., σε μία προσπάθεια να προστατευτούν νευραλγικές δομές του κράτους από τις συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα σε όλο τον κόσμο.
Στις οδηγίες αναφέρονται τρόποι πρόληψης, προκειμένου να μη προσβληθούν από το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry» ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι χρήστες καλούνται από την ΕΛ.ΑΣ. να μην ανοίγουν e-mails από άγνωστους αποστολείς, όπως και να μην ανοίγουν συνδέσμους (links) και συνημμένα αρχεία που φτάνουν σε εκείνους με e-mail. Σε περίπτωση λάθους το κακόβουλο λογισμικό των χάκερ κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα του υπολογιστή, τα οποία αποδεσμεύονται μετά την καταβολή λύτρων.
Μπορεί η Αστυνομία να φαίνεται ότι έχει σηκώσει το σύνολο του βάρους της διαχείρισης του θέματος αλλά η αλήθεια είναι ότι οι απειλές για κυβερνοεπιθέση άπτονται κυρίως των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όπως και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα, οι κυβερνοεπιθέσεις αντιμετωπίζονται σε ανώτατο επίπεδο από εξειδικευμένο προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό, διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τις αντίστοιχες υπηρεσίες ξένων χωρών.
Αρμόδια πηγή αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «για να είμαστε σίγουροι για το εάν και σε ποιο βαθμό οι κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν την Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις ακόμα ημέρες. Μόλις χθες άνοιξαν μετά το Σαββατοκύριακο οι δημόσιες υπηρεσίες». Μέχρι στιγμής μόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει πέσει θύμα, ενώ χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας διέψευσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι στο στόχαστρο μπήκε και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Αστυνομία έχει εικόνα και για κάποια μεμονωμένα περιστατικά σε εταιρίες, τα οποία όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν συνδέονται με τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά με κοινές επιθέσεις χάκερ που κλειδώνουν αρχεία και ζητάνε λύτρα.