ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα στις συντάξεις

syntajh-sta-50

Αλλαγές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις για στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και όχι μόνο περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Σε αυτό προβλέπεται και η δυνατότητα σταδιακής και όχι άμεσης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην υπηρεσία από το 1990 και μετά.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης σε ένστολους αλλά και δημοσίους υπαλλήλους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα εξαγοράσουν πληρώνοντας το σύνολο των εισφορών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ενώ παρατείνεται το δικαίωμα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κλάση, για άλλα δύο χρόνια.

Ακόμη, με τις διατάξεις αυτές ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, τους γραμματείς των ΑΕΙ, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, συμπληρώνεται και απλοποιείται η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου και παρέχεται ισόβιο μηνιαίο αφορολόγητο βοήθημα 100 ευρώ στους στρατεύσιμους που συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974.

Σύμφωνα με τις διατάξεις:

1. Θεσπίζεται η σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην υπηρεσία από το 1990 και μετά, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης, ώστε να μην υπάρξει βίαιη προσαρμογή των προσώπων αυτών, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η άσκηση των καθηκόντων τους.

Αναλυτικότερα, από το 2015 και μετά, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση όχι 40 ετών, όπως προέβλεπε ο νόμος, αλλά 32 ετών το 2015, 33,5 το 2016, 35 ετών το 2017, 36,5 ετών το 2018, 38 το 2019 και 39,5 ετών το 2020. Από το 2021 και μετά, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για όλους θα είναι 40.

2. Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άνδρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ού έτους της ηλικίας, προκειμένου να τηρηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης με τους πολιτικούς συνταξιούχους, σε ένδειξη απόλυτου σεβασμού της Πολιτείας σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

3. Δίνεται η δυνατότητα προσμέτρησης έως και 5 πλασματικών ετών, στο σύνολο του προσωπικού και όχι μόνο των ενστόλων που υπηρετούσαν σε παραμεθόριο ή σε μάχιμη υπηρεσία, εφόσον καταβάλουν τις ανάλογες εισροές. Επίσης, αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, ενώ παράλληλα είχαν καταβάλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία.

4. Για όσους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται μισθολογικά με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς αυτούς, ενσωματώνεται στο συντάξιμο μισθό τους η πάγια αποζημίωση που λαμβάνουν με τις αποδοχές τους, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στο συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων.

5. Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν από την 1η-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη για την περίπτωσή τους ασφαλιστική λύση.

Δίδεται η δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, που προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, προβλέπεται ότι για τους υπαλλήλους του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στη Eurobank – Ergasias, το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου.

Πηγή: iefimerida.gr