Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Μπουτάρη, είπε σήμερα πλήθος κόσμου, που συγκεντρώθηκε στο αίθριο του δημαρχείου για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα. Εν μέσω χειροκροτημάτων ολοκληρώθηκε η πολιτική κηδεία, ενώ η σορός του θα αποτεφρωθεί, όπως ήταν η επιθυμία του.
«Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη. Αγαπήθηκε πολύ από τους συνεργάτες του, ήταν ο Κυρ-Γιάννης, μια πατρική φιγούρα, πάντοτε ικανός να εμπνεύσει με το παράδειγμά του τόνισε στον επικήδειο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που βούρκωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, λέγοντας «Καλό σου ταξίδι».
«Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο οραματιστή, με χαμόγελα, όπως θα το ήθελε ο ίδιος» είπε στον δικό του επικήδειο ο πρωθυπουργός. «Του απευθύνω ύστατο χαίρε ως φίλος, τολμώ να πω ως θαυμαστής γιατί αν και συχνά μείναμε απέναντι, βρεθήκαμε συχνά στην όχθη του διαλόγου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήξερε να προκαλεί καλύτερα από τον καθένα», ανέφερε. «Με τον τρόπο του ενσωμάτωνε την παράδοση στη σύγχρονη εξέλιξη. Όχι μόνο ως επιχειρηματίας, αλλά και ως άνθρωπος. Υπήρξε βλάχος αλλά και κοσμοπολίτης, Σαλονικιός αλλά και Ευρωπαίος». «Το Γιαννακοχώρι έγινε η πρωτεύουσα της αληθινής σύνθεσης», είπε, χαρακτηρίζοντάς τον «ευπατρίδη της καθημερινότητας». «Μπόρεσε να μιλήσει όσο λίγοι με τους νέους. Πολύ περισσότερο όταν αυτές είχαν τη σφραγίδα της νικηφόρας αναμέτρησης με τους προσωπικούς του δαίμονες».
«Ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος που τόλμησε πράγματα πρωτοποριακά, υπάκουε μόνο στο όραμά του για μια άλλη Θεσσαλονίκη, μια πόλη ανοιχτή, ζωντανή, συμπεριληπτική. Μπήκαν τίτλοι τέλους στη στασιμότητα. Η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι η πόλη των φαντασμάτων», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης προσθέτοντας ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μέτρησε ποτέ το προσωπικό και πολιτικό του κόστος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όταν επέλεξε να συγκρουστεί με την παρακμή και την εγκατάλειψη. «Κέρδισε το στοίχημα. Έδωσε στη Θεσσαλονίκη και ελπίδα και προοπτική», ενώ υπογράμμιζε την ανάγκη της ενότητας, σημείωσε.
«Έζησες τον τελευταίο σου τρύγο αυτόν τον ζεστό Σεπτέμβριο. Και έφτιαξες ένα μεγάλο κρασί που του έδωσες το όνομα «Παράδειγμα». Παράδειγμα για την πόλη, το περιβάλλον, για τον κόσμο του κρασιού, για τον αθλητισμό, παράδειγμα για τον πολιτισμό. Κατάφερες πολλά και το κυριότερο είναι ότι τα έβαλες πάνω μας και θα τα έχουμε πάντα μαζί μας», είπε ο αδερφός του Γιάννη Μπουτάρη, Κώστας.
«Αν μπορώ να πω ένα πράγμα που ο πατέρας μου μου έδωσε ήταν αυτό: Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Και ήταν χαρούμενος που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε αλλάξει σελίδα. Η δουλειά τον έκανε χαρούμενο και τον έλεγε με πολλή αγάπη», είπε ο γιος του Στέλιος Μπουτάρης.
«Παρούσα» στην κηδεία ήταν και η φωνή του Γιάννη Μπουτάρη, από την ομιλία του στο TedX. «Μην κοιτάτε τι θα γίνει στο μέλλον. Αντιμετωπίστε τα πράγματα, συνειδητοποιήστε αυτό που κάνετε, κάνετε τις υποχωρήσεις, αλλά ένα πράγμα να θυμάστε. Το γιατί ήρθατε σε αυτό τον κόσμο, ήρθατε πάντως. Αλλά κοιτάξτε να περάσετε καλά», ακούστηκε να λέει.
Η σορός του εκτέθηκε από τις 11 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με πλήθος κόσμου να προσέρχεται για να τον αποχαιρετίσει.
Έως τις 2 το μεσημέρι συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπηρέτησε επί χρόνια, συνεργάτες, εργαζόμενοι του δήμου, αλλά και απλοί πολίτες είχαν τη δυνατότητα να πουν το ύστατο χαίρε στον εμβληματικό δήμαρχο Θεσσαλονίκης που με την έντονη προσωπικότητά του έσπασε τα στερεότυπα της πολιτικής ζωής.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Επίσης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Παρών στο δημαρχείο ήταν και ο πρόεδρος του κέντρου απεξάρτησης ΟΑΣΙΣ Δαμιανός Δουίτσης, που όπως είπε, εδώ και 33 χρόνια συμπορεύτηκε με τον Γιάννη Μπουτάρη στον αγώνα κατά του αλκοολισμού και όπως είπε, έφεραν τους Ανώνυμους Αλκοολικούς στην Ελλάδα και ίδρυσαν τον οργανισμό.
«Έχουμε κάνει μια συμφωνία, να πεθάνουμε καθαροί. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος διότι ο άνθρωπος αυτός πέθανε καθαρός. Έστειλε ένα μήνυμα ότι γίνεται να ηττηθεί αυτή η κατάρα που λέγεται εθισμός», είπε για τον Γιάννη Μπουτάρη.
Την προσφορά του Γιάννη Μπουτάρη στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φουντούκης.
«Ο Γιάννης Μπουτάρης στήριξε τους εργαζόμενους. Αν δεν ήταν αυτός, πάνω από 700 εργαζόμενοι στηρίχθηκαν και μάλιστα και ο ίδιος πήγε υπόλογος γιατί πήγε κόντρα στις επιταγές της τότε κυβέρνησης και βοήθησε στη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες αυτή τη στιγμή που τρώνε ψωμί από τον Γιάννη τον Μπουτάρη και είναι υπάλληλοι του δήμου», ανέφερε.
Ο κ. Φουντούκης ανέφερε ότι ο εκλιπών στήριξε τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, όσο μπορούσε. Στα χρόνια που εφαρμόστηκε η διαθεσιμότητα «όταν όλη η Ελλάδα ήταν στον δρόμο, ο Γιάννης Μπουτάρης έμπαινε μπροστά και κράτησε τους εργαζόμενους στη θέση τους και στήριξε και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένας δήμαρχος που σεβάστηκε το δημόσιο χρήμα και ένας δήμαρχος που θα τον θυμόμαστε με νοσταλγία».
Ο Γιάννης Μπουτάρης έφυγε από τη ζωή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε ηλικία 82 ετών.
Η σορός του Γιάννη Μπουτάρη θα αποτεφρωθεί, κατά την επιθυμία του. Μάλιστα σε όλη τη θητεία του είχε αγωνιστεί προσωπικά προωθώντας τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη.