Τοξικό νέφος έχει καλύψει από χθες τα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής και φτάνει μέχρι το κέντρο της πόλης, μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.
Αν και πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο και τέθηκε υπό έλεγχο, συνεχίζει να καίει χαρτί και πλαστικό με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η ατμόσφαιρα.
Η έντονη δυσοσμία προκαλεί την ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.).
Σήμερα η αλλαγή στη φορά του ανέμου οδήγησε το νέφος στον Πειραιά και το λεκανοπέδιο, μεταφέροντας έντονη τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού μέχρι τα βόρεια και ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.
"Η πυροσβεστική κατάφερε να μπει στο εσωτερικό του χώρου μόλις χθες. Σήμερα συνεχίζει την προσπάθεια να σβήσει εντελώς τη φωτιά, απομονώνοντας ποσότητες της καμμένης ύλης σε μικρά λοφάκια. Ωστόσο η αναμόχλευση του καμμένου υλικού έχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση κάθε τόσο της φωτιάς και γι' αυτό είναι τόσο έντονη η μυρωδιά σήμερα", αναφέρει στην Καθημερινή ο αντιοπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, που βρίσκεται στο σημείο.
Το ερώτημα, τώρα, είναι πόσο επικίνδυνο είναι το τοξικό νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά. Μετρήσεις δεν υπάρχουν: το τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας της διεύθυνσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που διατηρεί σταθμούς μέτρησης στην περιοχή, καταγράφει μόνο αστικούς ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.
Ανάλογες μετρήσεις κάνουν οι περιβαλλοντικοί σταθμοί των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι τρεις πηγές, δεν προκύπτει σημαντική μεταβολή στους ρύπους. "Μέχρι χθες η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια- βορειοδυτική, οπότε ότι εκπέμπονταν από το εργοστάσιο έφευγε προς τη θάλασσα", λέει ο κ. Αναστάσιος Χριστίδης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ελευσίνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί χώμα και μηχανήματα γιατί δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές. «Δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ακόμη ότι οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.
Όπως ανέφερε ο Τάσος Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, χρειάζονται 20.000 ευρώ για κάθε 50 φορτηγά χώματος, ενώ για τ συγκεκριμένη φωτιά χρειάζονται περίπου 500 φορτηγά.
Διαβάστε επίσης: