Μόλις πριν από περίπου μία εβδομάδα η υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου διαβεβαίωνε από τη Μυτιλήνη ότι "το λιμάνι θ' αδειάσει άμεσα". Οι υπουργικές δεσμεύσεις όμως έμειναν στα λόγια, αφού δεν έγινε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Χώροι στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας παραμένει κλειστοί, η ενίσχυση του λιμενικού και της αστυνομίας ακόμα αναμένεται, ενώ την ίδια ώρα οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Το λιμάνι της Μυτιλήνης έχει μετατραπεί σε ανοικτό καταυλισμό με εκατοντάδες άτομα ν' αναζητούν λίγη σκιά μέσα στον περίφρακτο χώρο, αλλά και έξω απ' αυτόν. Στην προκυμαία, στα παγκάκια στους δρόμους, παντού μετανάστες περιμένουν το πλοίο της γραμμής.
«Φθάνουμε πλέον και τα 700 άτομα τη μέρα. Πολύ σύντομα θα έχουμε 1000 άτομα τη μέρα. Ποιο Κέντρο Υποδοχής, ποιο προσωπικό, ποιο πλοίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μετακίνησής τους;» λέει ο Υπολιμενάρχης Μυτιλήνης Νίκος Γρηγορέλλης
Το λιμάνι έχει μετατραπεί σε έναν ανοιχτό καταυλισμό. Την ίδια ώρα εκατοντάδες άτομα παραμένουν στην εξωτερική πλευρά από την περίφραξη του λιμανιού. Εκείνοι είχαν φθάσει από την Τρίτη (19/05) και δεν είχαν ακόμη καταγραφεί. Η Μόρια, διαμηνύει δεν μπορεί να δεχθεί άλλα άτομα, στο νησί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Και ποιοι χώροι θα μπορούσαν άλλωστε να δεχθούν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων;
Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε ότι θα φέρει το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος ώστε να διεκδικηθεί λύση από την πολιτεία. «Ολόκληρο το νησί έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής και κανείς δεν ασχολείται" δηλώνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Λέσβου Φώτης Γαρουφαλιάς.
(Πηγή: Νέα της Λέσβου, lesvosnews.gr)