Την πραγματικότητα του κορωνοϊού, όπως αυτή εξελίσσεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» περιέγραψε η κ. Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου.
«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο», ανέφερε η κυρία Γκάγκα, ενώ απέδωσε την αύξηση αυτή στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό.
«Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση», είπε η λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε ότι «το σύστημα υγείας πιέζεται».
Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν πίστευαν στην ύπαρξη του ιού!
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας είπε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown. Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς.
«Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη», σημείωσε η κυρία Γκάγκα και τόνισε ότι αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.