Αυστηρότερες προϋποθέσεις θέτει το υπουργείο Εργασίας και για τις συντάξεις χηρείας…
Ιδιαίτερα για όσες συντάξεις χηρείας εκδίδονται από τις 12 Μαΐου και έπειτα. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Έτσι όσες χήρες και οι χήροι είναι άνω των 55 ετών θα παίρνουν δια βίου σύνταξη, αλλά για όσους είναι κάτω των 55 ετών θεσπίζεται διαφορετικό καθεστώς. Εφόσον ας υποθέσουμε ο «δικαιούχος» είναι 52 ετών, θα λάβει τη σύνταξη χηρείας για 3 χρόνια, ως τα 55, στη συνέχεια θα σταματήσει να τη λαμβάνει και θα την πάρει ξανά όταν θα φθάσει τα 67 έτη.
Αν, όμως, είναι κάτω των 52 ετών ο χήρος ή η χήρα, θα εισπράττει τη σύνταξη για τρίχα χρόνια, με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) .
Οσον αφορά στις συντάξεις χηρείας διαζευγμένων, αυτές πλέον θα εξαρτώνται από τη διάρκεια του γάμου η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5 ετών, αλλά και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, τότε η σύνταξη του επιζώντος συζύγου θα κόβεται αναλόγως.