ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσικνοπέμπτη: Ποτέ ξανά καμμένη μπριζόλα!

Για να πετύχεις την τέλεια μπριζόλα (ξέρεις αυτή που κρατάει λίγη υγρασία στο εσωτερικό της και απ' έξω είναι καλοψημένη και λίγο τραγανή) χρειάζεται να είσαι λίγο μάστορας στο ψήσιμο. Αν λοιπόν δεν το'χεις και πολύ με αυτή την τεχνική, μην φοβάσαι- εγώ είμαι εδώ. Έχω όλα τα σωστά βήματα για να ψήσεις την μπριζόλα σου καλύτερα και από ένα σεφ.
Αρχικά πρέπει να θυμάσαι ότι ΠΟΤΕ δεν ψήνουμε την μπριζόλα μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο- αφήνουμε το κρέας να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές. Μπορείς φυσικά να βάλεις όποιο άλλο μπαχαρικό ή μυρωδικό θέλεις, αλλά το κρέας γίνεται εξίσου πεντανόστιμο με το παραδοσιακό μείγμα αλάτι- πιπέρι- ρίγανη.

Και ερχόμαστε τώρα στο κρίσιμο σημείο- στη στιγμή που ακουμπάς την μπριζόλα στη σχάρα, εκεί ακριβώς που γίνεται συνήθως το λάθος. Πριν βάλεις λοιπόν τις μπριζόλες στη σχάρα πρέπει να έχεις κάψει πολύ καλά τα κάρβουνα (να έχουν διαλυθεί και να έχουν πυρακτωθεί καλά ώστε να μην βγάλουν μυρωδιά πάνω στο κρέας και σου χαλάσει την ποιότητα, αλλά και το στομάχι σου!) και στη συνέχεια να τα έχεις απλώσει καλά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας. Όταν σιγουρευτείς πως τα έχεις κάνει όλα αυτά, βάλε τη σχάρα στη φωτιά και άφησέ την λίγο να κάψει, ώστε να καούν τυχόν μικροοργανισμοί και να μην κολλήσει το κρέας πάνω της.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το μυστικό που θα σου χαρίσει ζουμερές και καλοψημένες μπριζόλες. Είσαι έτοιμη;
 
Οι μπριζόλες ΔΕΝ θέλουν συνέχεια γύρισμα, δεν είναι γύρος- θέλουν το χρόνο τους πάνω στη σχάρα για αυτό πρέπει να τις αφήσεις κανένα 10λεπτο για αρχή και στο μεταξύ απλά να τσεκάρεις πόσο έχουν ροδίσει. Όταν δεις ότι έχουν πάρει χρώμα τότε τις γυρίζεις και μόλις είναι οκ και από τις δύο μεριές τις βγάζεις, γιατί όσο περισσότερο τις ψήνεις τόσο πιο σκληρό θα γίνει το κρέας!

Extra tips
– Αν ψήνεις χοιρινές πρόσεξε μην τις αφήσεις περισσότερο γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σκληρύνει πολύ το κρέας!

– Αν ψήνεις μοσχαρίσια λάδωσέ την λίγο πρώτα γιατί το κρέας της είναι στεγνό, δεν έχει καθόλου λίπος και θα γίνει σκληρή.

– Αν το κρέας που ψήνεις είναι γάλακτος (μοσχαράκι, αρνάκι) πρόσεξε μην το παρακάνεις με το ψήσιμο γιατί είναι αρκετά τρυφερό και δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να ροδίσει. Μόλις δεις ότι έχει πάρει χρώμα βγάλτο από τη φωτιά.

– Ποτέ ΠΟΤΕ μην τρυπάς το κρέας με το πιρούνι, χρησιμοποίησε τσιμπίδα- το τρύπημα θα οδηγήσει σε απώλεια υγρών και το κρέας θα στεγνώσει πολύ πιο γρήγορα!