Βαριές καταγγελίες εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών από τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
«Δε μπορώ να ανεχθώ φαινόμενα παραβίασης των νόμων αλλά και ανοησίας. Οι σημερινές μου καταγγελίες πρεπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή», υπογράμμισε.
Αρχικά ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε ότι η υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διαιτητικό δικαστήριο κατά της Ελλάδας και διεκδικεί 4 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που υπέστη.
Αποκάλυψε δε ότι από τα πρακτικά της κυπριακής Βουλής προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει έγκριση για να προχωρήσει αυτό το αίτημα. Έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι θα είχε συμβεί αν η Γερμανία προσέφευγε κατά της Ελλάδας;».
Ο επικεφαλής της MIG σημείωσε ότι βγήκε η απόφαση που έβαλε στο αρχείο την έρευνα για την Λαϊκή Τράπεζα βάζοντας έτσι τέλος σε μια μακρόχρονη περίοδο ομηρίας του ιδίου. «Χάθηκε χρόνος μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
Όπως είπε, τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται μια ακόμα σημαντική απόφαση με τη διεκδίκηση 1,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο γιατί καταστράφηκε η επένδυση του ομίλου και άλλων επενδυτών. Αυτή η νόμιμη απαίτησή μας δυστυχώς ήταν η αιτία πρωτοφανών εχθροπραξιών από κύκλους της Κύπρου που ήθελαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, υπογράμμισε.
Επίθεση σε Βαξεβάνη και εισαγγελέα Αγγελή
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας ότι έχει κάνει σφοδρές επιθέσεις για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί με δυο μηνύσεις και υπάρχουν άλλες δεκαεπτά προς εκδίκαση. Στις 12 Ιανουαρίου του 2012 ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου, όπως είπε, και ρώτησε αν η εταιρεία κάνει χορηγίες προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και πως επειδή η εικόνα του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή «θα μπορούσε να βοηθήσει». Ξεκαθάρισε πάντως: «Δε λέω ότι με εξεβίαζε, σε καμία περίπτωση».
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης απέκτησε πολιτικά ερείσματα επιτρέποντάς του να επεμβαίνει στην δικαιοσύνη. Μίλησε για εκφοβισμό. "Όταν βγαίνει μια απόφαση που τον καταδικάζει ο εισαγγελέας και ο δικαστής υφίστανται στοχοποίηση και ανελέητη επίθεση".
Τα διάφορα θέματα που αναφέρει αναβιβάζονται από ορισμένα όργανα της δικαιοσύνης ως θέματα, κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Με παραινέσεις του παρακινεί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς, τόνισε.
Εντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης υιοθετώντας θέσεις του Κ. Βαξεβάνη για την έρευνα που αφορούσε στη MIG, υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου και σημείωσε ότι ο υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος απαντώντας σχετικά έγραψε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης "παρακολουθεί την δικαστική εξέλιξη και πραγματοποιεί τις αναγκαίες ενέργειες. Θα πρέπει να τρελαθούμε εντελώς… Από που και ως που;".
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε λόγο για ανοχή της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τμήματος της Δικαιοσύνης.
«Δεν ξέρω τα κίνητρα της ανοχής που του παρέχεται αλλά οι συνέπειες στο κράτος δικαίου είναι καταστροφικές».
Στο πλαίσιο αυτό των επιθέσεων διά του Τύπου, αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη επίθεση με πρωτοσέλιδα εφημερίδας κατά της Έλλης Στάη, λέγοντας ότι "αναγκάστηκε πρόσφατα γνωστή τηλεπαρουσιάστρια να αποκαλύψει δημόσια όλα της τα περιουσιακά στοιχεία, μιλάμε για ανεπίτρεπτα πράγματα".
Ο εισαγγελέας Εφετών
Ο επικεφαλής της MIG κατήγγειλε ότι εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελής διέρρευσε έγγραφα. Ως προϊστάμενος δικαστικής συνδρομής έκανε μηνυτήρια αναφορά που χρεώθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς κα Ραϊκου και εν συνεχεία στην εισαγγελέα εφετών λόγω αρχαιότητας. Όπως είπε κος Αγγελής στην κατάθεσή του είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα προσωπικά, ότι λένε οι Κύπριοι. Σε απάντηση ποιοι Κύπριοι απάντησε «δεν θυμάμαι».
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο η υπόθεση λανθασμένα συνεχίστηκε αλλά τελικά βγήκε το αθωωτικό αποτέλεσμα. Όπως αποκάλυψε υπάρχει προκαταρκτική εξέταση για διαρροή απορρήτων εγγράφων από τους κ.κ. Αγγελή – Βαξεβάνη. Η υπόθεση ξεκίνησε Μάρτιο του 2015. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει ταχύτητα η υπόθεση, αναρωτήθηκε.
Για εκβιαστές
Δεν είναι οι μόνοι που έδρασαν έτσι, σχολίασε αναφορικά με την υπόθεση εκβιασμού που βρίσκεται τώρα στο φως της επικαιρότητας. Μίλησε για ένα εξ αυτών που είχε συνεχώς δημοσιεύματα και έστελνε μήνυμα «δώστε λεφτά για να σταματήσουμε». Μετά τις μηνύσεις και τις αγωγές τελικά διαμήνυσε «δώστε συγχωροχάρτι για να τελειώσουμε» και εν τέλει έκλεισε το περιοδικό με εξώφυλλο που ζητούσε συγνώμη από τη MIG.
Για τον πρώην συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά Στ. Παπασταύρου είπε ότι δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα καθώς όσα έχουν ακουστεί από πολιτικούς δημιουργούν συνθήκες «μη δίκης». Αν δεν επέλθει σύνεση σε όσους διοικούν τη χώρα όλη η προσπάθεια να χτυπηθεί η διαφθορά δεν μπορεί να προχωρήσει.
Για την υπόθεση Ψυχάρη:
«Έχω άποψη, γνωρίζω καλά τις δραστηριότητες τις τραπεζικές. Δε με ενδιαφέρει το όνομα Ψυχάρης. Έχουν παραπεμφθεί 10 στελέχη της Alpha για απιστία. Αυτό είναι αδύνατον με 10 άτομα. Το να υπάρχουν 10 άτομα με δόλο σημαίνει εγκληματική οργάνωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει δόλος σε όλους αυτούς; Μόνο αν υπάρχει κατέθεση που λέει μας απείλησε ο κ. Τάδε. Μπορεί να είναι λάθος απόφαση αλλά όχι ποινικό αδίκημα».
Διευκρίνισε ωστόσο διαφωνεί με τη δήλωση του εκδότη για την κυβέρνηση περί "προσωρινότητας". "Κυνηγάει η κυβέρνηση τον Ψυχάρη; Αν το κάνει με δημόσιες δηλώσεις, τότε η ποινική δίωξη είναι άκυρη. Παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών».
Προειδοποίησε ότι «αν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές θα καταλήξουμε στο μεγαλύτερο φιάσκο της Δικαιοσύνης. Δε μπορείς όμως να παραβιάζεις τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».
Πουλάνε τις κασέτες από τα "βαλιτσάκια"
Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε, σημειώνοντας ότι δεν το έχει επιεβεβαιώσει επακριβώς, ότι «στοιχεία από τους υπερκοριούς έχουν βγει στην αγορά προς πώληση. Πριν δε μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις, τώρα μπορείς. Πάμε για ζούγκλα. Αυτά είναι επιεικώς αστεία».
thetoc.gr