«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Χάλκη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίο. Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ο Παναγιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην Χάλκη. Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, σήμερα, Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος,προστάτου των Κηπουρών.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε επιβεβαίωναν άλλα ούτε και διέψευδαν την επίσκεψη στη Χάλκη, λέγοντας πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, επίσης,η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νασυμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεωνανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.«Ενα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότιμεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολήτης Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονήςτης Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Αγκυρα.
Την άλλη ημέρα θα τονέχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μαςπροβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο,θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις ταςσχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του ΕλληνοςΠρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών.
Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη ηλειτουργία της».
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας,χαρακτηρίζοντάς την ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός πουσυνέβη στις αρχές αυτής της χρονιάς. Ευχήθηκε δε, η νέα ΑυτοκέφαλοςΕκκλησία στην Ουκρανία να αναπτυχθεί και να ενώσει όλους τους πιστούς.«Μεθαύριο, την Κυριακή, ο νέος Προκαθήμενός της, ενθρονίζεταιεπισήμως εις τον ιστορικόν Ναόν της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, καιστείλαμε μια τετραμελή Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, δύο Αρχιερείς, τον άγιο Γαλλίας και τον άγιον Αδριανουπόλεως, και δύο ηγουμένους από το Αγιον Ορος, τονπ.Εφραίμ, ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, και τον π.Αλέξιο,ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος.
Αυτή η τετραμελής Αντιπροσωπεία μας θα εγκαθιδρύσει τον νέον Προκαθήμενον, ενώαύριο Σάββατο θα εγκαθιδρύσει τον νέον Εξαρχον, τον οποίονδιορίσαμε εκεί. Διότι η Ουκρανία μας έδωσε έναν ιστορικό Ναό, τουΑγίου Ανδρέου, εις το κέντρον του Κιέβου, ο οποίος θα είναιΣταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, και εκεί διορίσαμετον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ, ο οποίος επί επτά χρόνια εργάστηκε ωςιερατικώς Προϊστάμενος της Σλαβοφώνου Κοινότητός μας στηνΑττάλεια. Εκανε πολύ καλό έργο εν μέσω των Σλάβωνεγκατεστημένων εκεί αδελφών μας αλλά τον χρειαστήκαμε ωςΟυκρανό την καταγωγή για την Ουκρανία και τον διορίσαμε εκεί.
Ευχόμεθα να ριζώσει αυτή η Εκκλησία, να αναπτυχθεί, ναμαζέψει μέσα εις τους κόλπους της τα διασκορπισμένα πρόβατατου Χριστού στην Ουκρανία, να ενώσει τα διεστώτα και να είναι πάντοτε καύχημα και αφορμή υπερηφανείας για τη ΜητέραΕκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έδωσε στους Ουκρανούς αδελφούς μας το βάπτισμα, την χριστιανικήν πίστινκαι, γιατί όχι, και τον χριστιανικόν πολιτισμόν».
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, για τα πρόσφατα ονομαστήριά του και για το επιτελούμενο ανακαινιστικό έργο στον ΙερόΝαό αλλά και σε όλη την εκκλησιαστική Περιφέρεια που του εμπιστεύθηκε η Μητέρα Εκκλησία καθώς και στην Μητρόπολη του. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς όλους τους πιστούς που συνδράμουν σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια.