Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι, στις 4.41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης.
Στο βίντεο που δημοσιεύει η «Καθημερινή» φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 96 νεκρούς.
Επίσης, στο βίντεο αποτυπώνεται και το πόσο γρήγορα επεκτάθηκε η φωτιά προς το Νέο Βουτζά και στη συνέχεια προς το Μάτι με τραγικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή το ακριβές σημείο έναρξης της φονικής φωτιάς βρίσκεται ανάμεσα σε μια διώροφη κατοικία και σε μια πρόχειρη κατασκευή που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι.
Η φωτιά κατά τις ίδιες πληροφορίες ξεκίνησε από κούτσουρα που ξεκίνησε να κάψει κάτοικος της περιοχής.