Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς στον πλησίον τους ζουν περισσότερο, αφού η φιλανθρωπική δράση οδηγεί στην έκκριση ορμονών που ενισχύουν τον οργανισμό του… ευεργέτη
Οτι δεν καταφέρνουν τα λεφτά (κοινώς να φέρουν την ευτυχία), φέρεται να το επιτυγχάνει η ανιδιοτελής, εθελοντική προσφορά στον πλησίον, σύμφωνα με σειρά πρόσφατων επιστημονικών ερευνών. Ο αλτρουισμός και η φιλανθρωπική δράση κάνουν καλό στην υγεία όχι μόνο των ευεργετηθέντων αλλά και του… ίδιου του φιλάνθρωπου αλτρουιστή στον οποίο εξασφαλίζουν ευεξία, ευδιαθεσία, ευφορία, μακροζωία και ψυχική ισορροπία.
Σε βιολογικό επίπεδο, όποιος κάνει το καλό εμφορούμενος από αγνό ενδιαφέρον για τους άλλους, φέρεται να «ζει περισσότερο» από τους εγωιστές συνανθρώπους του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Στέφανι Μπράουν, καθηγήτρια γενικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Αφού μελέτησε για 5 χρόνια περισσότερα από 1.500 ζευγάρια ηλικιωμένων, η Μπράουν διαπίστωσε πως εκείνοι οι οποίοι βοηθούσαν φίλους, συγγενείς ή γείτονες (στο πλαίσιο απλών καθημερινών δραστηριοτήτων όπως οι μετακινήσεις, τα ψώνια και η φροντίδα των παιδιών) είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν μέσα στην εν λόγω πενταετία σε σύγκριση με τους περισσότερο ατομιστές συνομηλίκους τους.
Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο η φιλανθρωπία φέρνει μακροζωία δεν έχει διαφωτιστεί πλήρως. Πολλοί είναι πάντως οι επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν πως όταν δρα κατά τρόπο «συμπονετικό», ο άνθρωπος εκκρίνει χημικές ουσίες και ορμόνες ευεργετικές για τον οργανισμό του. Ο λόγος για νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη (η οποία προκαλεί αισθήματα ευφορίας) και για ενδογενή οπιοειδή όπως οι ενδορφίνες (οι οποίες λειτουργούν αναλγητικά).
Έρευνα 2009 – Έθνος – Ο αλτρουισμός κάνει καλό στην υγεία
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ GOODSTORIES.GR