«Δεν πρόκειται ξαφνικά να έχουμε άμμο παντού, να γίνουμε Σαχάρα ή Ντουμπάι, αλλά είναι γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο» τονίζει ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Επιβεβαιώνει ότι η λειψυδρία και η ερημοποίηση αποτελούν επακόλουθα της αποσταθεροποίησης του κλίματος ωστόσο επισημαίνει ότι αν δεν είχε γίνει πόλεμος στην Ουκρανία η απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2025 στην Ελλάδα δεν θα είχε μετατεθεί.
«Βλέπουμε φαινόμενα που αναμένονταν μετά το 2030, μετά το 2040. Εισπράττουμε ήδη δυστυχώς τις εκτιμήσεις για ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο και οι λόγοι δεν είναι ακόμα απόλυτα κατανοητοί. Φανταστείτε ότι είμαστε φούρνο και ψηνόμαστε με διπλάσιο ρυθμό από τους υπόλοιπους».
«Φέτος είχαμε ακραίες θερμοκρασίες στη θάλασσα που σε μερικές περιοχές φτάσανε μέχρι και τρεις και τέσσερις βαθμούς πιο ζεστά. Σαν να υπάρχει η θερμοκρασία του καλοκαιριού από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Αλλά η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά μισό βαθμό και βάσει ισπανικής έρευνας, είναι τεράστιο νούμερο γιατί η θάλασσα θερμαίνεται πολύ πιο αργά από την ατμόσφαιρα. Η θάλασσα έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολύ καιρό να θερμανθεί και μετά θα πάρει πολύ καιρό να ψυχρανθεί. Αυτό μας ανησυχεί γιατί η θάλασσα ελέγχει όλο το κλιματικό σύστημα, της γης».
Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ