Στην παλιά νατοϊκή βάση στον Ασπρόπυργο θα ανεγερθούν δύο κτίρια μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – Εμφαση θα δοθεί στην υψηλής τεχνολογίας φύλαξη, με κύριο μέλημα τα δικαιώματα των κρατουμένων
Η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας ανέλαβε να τρέξει το project «Νέος Κορυδαλλός» και να εκπονήσει ειδική χωροταξική μελέτη προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η μεταφορά των Φυλακών Κορυδαλλού στο παλιό στρατόπεδο του Ασπροπύργου και παράλληλα ο χώρος του σημερινού σωφρονιστικού καταστήματος να μετατραπεί σε πάρκο δίνοντας πνοή ζωής στην περιοχή.
Ηεν λόγω κίνηση κρίθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς η ΜΟΜΚΑ διαθέτει και την εμπειρία των μεγάλων έργων και, το κυριότερο, αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση σε αυτή τη φάση του έργου.
Παράλληλα λύθηκε και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς με νομοθετική ρύθμιση η παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου περνάει για 99 έτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο χρηματοδότησης, αυτή θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
. Ετσι, μια εταιρεία θα αναλάβει την ανέγερση των νέων φυλακών βάσει των προϋποθέσεων που θα θέσουν οι μελέτες της ΜΟΜΚΑ και στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει ένα είδος ενοικίου-μισθώματος.
Πριν από λίγες ημέρες εστάλη έγγραφο από το γραφείο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρη Οικονόμου, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο αναφέρονται οι λεπτομέρειες της σύμβασης με τη ΜΟΜΚΑ για την εκπόνηση της χωροταξικής μελέτης. Πρόκειται για μια μελέτη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιοποίηση του ακινήτου, τους βασικούς χώρους του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, τις ειδικότερες χρήσεις γης που επιτρέπονται στην έκταση, τους ειδικούς όρους και τον συντελεστή δόμησης, τις ειδικές ζώνες προστασίας και ελέγχου, όπως περιορισμούς της χρήσης γης, δόμησης και εγκατάστασης, και φυσικά τους περιβαλλοντικούς όρους του σχεδίου, δηλαδή τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο περιβάλλον από την κατασκευή των φυλακών.
Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο «Νέος Κορυδαλλός» θα αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας), ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι, δίνοντας έτσι έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού.
Ο χώρος της παλιάς νατοϊκής βάσης στον Ασπρόπυργο, στον οποίο θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές
Το χρονοδιάγραμμα
Μέσα σε λιγότερο από 100 ημέρες το σχέδιο για τη μεταφορά των μεγαλύτερων φυλακών της χώρας εκτός αστικού ιστού προχωράει με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς. Αρχικά, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέλεξε την παλιά νατοϊκή βάση στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα τη θέση Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας ως το καταλληλότερο σημείο να αναγερθεί ο «Νέος Κορυδαλλός». Η πεντασέλιδη έκθεση παραδόθηκε στις 20 Αυγούστου στην ηγεσία της Κατεχάκη, στη συνέχεια έγινε δεκτή η εισήγηση και έτσι ξεκίνησε το έργο. Η επιτροπή επέλεξε το σημείο (συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων) μετά από ενδελεχή έρευνα και μάλιστα, ενώ αρχικά συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες η περιοχή του Αυλώνα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις Φυλακές Ανηλίκων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, εντούτοις το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω της μεγάλης απόστασης που έχει από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και τα νοσοκομεία.
Οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα φυλακών βάσει διεθνών προτύπων, χωρίς υπερβολές τόσο στα συστήματα ασφαλείας όσο και στη διαβίωση των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο κ. Οικονόμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες συνθήκες που θα πρέπει να υπάρχουν στις νέες φύλακες και στον σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων.
Ετσι, μετά την επιλογή του σημείου, το επόμενο στάδιο είναι να τεθούν οι προδιαγραφές του νέου σωφρονιστικού καταστήματος. Θα εξεταστεί λεπτομερώς ο χώρος του Γηπέδου Αμερικανικής Ευκολίας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και τι πρέπει να μετασκευαστεί ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του «Νέου Κορυδαλλού». Αξίζει να τονιστεί ότι θα είναι φυλακή υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών, κάτι που σημαίνει ότι θα φιλοξενούνται εκεί όσοι δικάζονται, δεν θα είναι μακροχρόνια η παραμονή τους και συνεπώς οι έγκλειστοι θα περνούν μερικές ημέρες εκεί και θα εναλλάσσονται. Ετσι, η επιτροπή προτείνει στα 93 στρέμματα να ανεγερθούν δύο κτίρια που ουσιαστικά θα αποτελούν και τις πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος. Το καθένα από αυτά θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 600-700 άτομα, ώστε η χωρητικότητα να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτήν του Κορυδαλλού.
anatakti